Výživa nastávajících matek
Výživa nastávajících matek (Mléko a mléčné výrobkyl)
V mléce je obsaženo také
mnoho plnohodnotných bílkovin. Údaje o denním množství zkonzumovaného mléka jsou
různé. Například Kotěšovec et al. doporučuje těhotným ženám ve třetím měsíci
zkonzumovat
Mezi vhodné mléčné výrobky se řadí jogurty, netučné sýry, acidofilní mléko. Keller doporučuje denně konzumovat 800 ml mléka. Mléko a mléčné výrobky je vhodné konzumovat nejméně 2 hodiny před jídlem nebo po jídle, které obsahuje zdroj železa (maso). Mléko zabraňuje jeho vstřebávání.
Mléko jako zdroj vápníku je v těhotenství důležité zejména pro tvorbu kostí a zubů plodu a zároveň pro udržení dobrého stavu kostí a chrupu matky. Mléko je však nutné z jídelníčku vynechat při poruše laktózové tolerance či přímo při alergii na mléčnou bílkovinu. Při mírnější formě laktózové intolerance lze doporučit konzumaci mléka kyselého a kysaných mléčných výrobků. V dnešní době rovněž existuje mléko bez laktózy.