První pomoc

Úrazy ucha


Kategorie: První pomoc 
11.květen 2005
Příčiny U poranění ucha bývají příčiny různé. U poranění boltce se nejčastěji jedná o úrazy spojené s pádem, vzácná nejsou ani ztrátové poranění způsobená napadením psa. Vzhledem k tomu, že zvláště malé děti si často strkají různé předměty nejen do úst, ale také do uší, je tento mechanismus poměrně častý při poranění zvukovodů a bubínků. Středouší bývá poraněno po protržení bubínku (např. pletací jehlicí).

Zlomeniny skalní kosti vznikají ve většině případů v souvislosti se zlomeninami baze lebeční. Zvláštní příčinou je tvz akutní akustické trauma. Vzniká po náhlém třesku nebo při výbuchu. Silný výbuch může poškodit bubínek i středouší.

 

 

Příznaky

Při poranění zevního ucha jsou dominujícími příznaky bolest a krvácení. Při proražení bubínku dochází k poruše sluchu, bolesti. Postižené ucho může být zalehlé. Zlomeniny kosti skalní jsou provázeny krvácením či vytékáním moku z ucha nebo z nosu, poúrazovou ztrátou sluchu, závratěmi a poruchami rovnováhy.

 

Po akutním akustickém traumatu dojde k velké bolesti ucha a následnému zahlušení. Z ucha může vytékat krev.

 

 

První pomoc

Při ztrátových poraněních zevního ucha je nutné sebrat všechny kousky ucha, ránu sterilně krýt a poraněného co nejdříve dopravit na chirurgické oddělení (nejlépe oddělení plastické chirurgie). Při poranění středního a vnitřního ucha je třeba rovněž ucho krýt a poraněného dopravit na specializované ORL pracoviště.

 

Cizí tělesa ve zvukovodu je nutné nechat šetrně odstranit na ORL ambulanci. Při vážnějších poraněních je nutné po zajištění základních životních funkcí (dech, puls) zavolat rychlou záchrannou službu.

Autor: MUDr. Sylva Šebková