Výživa nastávajících matek

Výživa nastávajících matek (2. díl - Hořčík)


Kategorie: Výživa nastávajících matek 
04.květen 2005
Hořčík je z velké části v lidském těle uložen v kostech a dále v buňkách. Reguluje tvorbu bílkovin, cukrů a tuků. Hořčík ovlivňuje průchodnost buněčných membrán, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Tento prvek se po příjmu potravou vstřebává hlavně v tenkém střevě, zbytek se vylučuje stolicí. Vylučuje se hlavně trávicím traktem a ledvinami. Relativně velké množství vápníku se vyloučí mléčnou žlázou při kojení.

Hořčík má důležitý vliv na činnost svalstva. Působí na spojení nervů se svalem. Proto se nedostatek hořčíku projevuje zvýšeným stahem svalů, který může vyústit až v křeče. Dalším neméně důležitým působištěm tohoto prvku je kost. Zde hořčík aktivuje kostní buňky a zvyšuje mineralizaci kosti. Při jeho nedostatku v těhotenství může dojít ke vzniku vrozené křivice kostí dítěte.

Bylo zjištěno, že podávání vysokých dávek vitaminu D a vápníku těhotným ženám může způsobit nedostatek hořčíku. Výsledkem může být zpoždění nitroděložního růstu plodu.

Hlavními příčinami nedostatku hořčíku jsou jeho snížený přívod, porucha jeho vstřebávání střevem, jeho zvýšené vylučování ledvinami, nadměrný příjem tekutin, hlavně alkoholu. Nedostatek tohoto prvku se projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, nervozitou, malátností a v nejhorším případě i bezvědomím. Dochází ke křečím svalů.

Bylo zjištěno, že doplnění stravy těhotných žen o hořčík vede k snížení rizika předčasného porodu a krvácení. Bývá často zmiňováno i jeho preventivní působení před syndromem náhlého úmrtí dítěte.

Doporučená denní dávka hořčíku je pro těhotné ženy 400 mg a pro ženy kojící 450 mg. Bývá přítomen hlavně v zelenině, masu a minerálních vodách.

Autor: MUDr. Sylva Šebková