Kožní nemoci

Parazitární nemoci kůže (2. díl)


Kategorie: Kožní nemoci 
21.březen 2005
Vši Zavšivení je způsobeno vší živící se lidskou krví. Rozlišuje se veš vlasová, šatní a ohambí (muňka). Dospělá veš je asi 4 mm dlouhá. Nymfy i dospělí mají vyvinuto bodavě sací ústrojí. krev sají denně, bez potravy za několik dní hynou.

Veš vlasová žije trvale ve vlasech. Na vlasy lepí hnidy. Hojně se vyskytuje v dětských kolektivech a to zejména v zimním období, kdy se snadno přenáší čepicemi. Napadena bývá hlavně oblast za ušima, spánková a týlní. Na napadené kůži mohou vznikat drobné stroupky, které se mohou infikovat až do obrazu folikulitidy či furunkulózy. V léčbě se používají speciální šampóny.

 

Veš šatní žije v oděvech, většinou v jejich záhybech. Přímý kontakt s lidským tělem veš vyhledává pouze při sání krve. V místech bodnutí se vyskytuje kopřivkový pupen, který na rozdíl od svrabu svědí více v noci než přes den. Léčba spočívá v dezinfekci oděvů a prádla, mýdlových koupelích a insekticidních zásypech těla.

 

Veš muňka se přenáší výhradně při souloži. Parazita nacházíme na chlupech genitálií, někdy také v podpaží, na vousech a v obočí. V místě sání se vyskytuje drobné tečkovité krvácení projevující se úporným svěděním. Likvidace parazitů se provádí speciálními šampony nebo insekticidními zásypy.

  

Blecha obecná

 

Blechy vytvářejí stejně jako štěnice kopřivkové pupeny s krvácením uprostřed. Dospělé blechy jsou výhradně parazitické, živí se krví teplokrevných obratlovců, sají až několikrát denně. Jejich hostitelská specifita nebývá vyhraněna, snadno přecházejí z jednoho hostitele na jiného. Takže neplatí, že blechy psí na člověka nejdou.

 

K hubení blech se používají emulze či poprašky insekticidů, zablešená zvířata lze ošetřit Orthosanem či Difuzilem. Proti blechám se lze bránit čistotou v bytech a společenských místnostech, pravidelnou hygienou domácích zvířat, jejich kotců a pelechů.

Autor: MUDr. Sylva Šebková