Výživa

Rozhodneme-li se hubnout, spěchejme pomalu


Kategorie: Výživa 
10.březen 2005
I když většina žen už snad ví, že zhubnout znamená odbourat nadbytečné tukové zásoby, stále přetrvávají velmi nereálné představy o možné, či dokonce potřebné rychlosti shazování kil navíc. Tato nerozumná očekávání a iluze jsou vyvolávána a utužována často zavádějící a neseriózní reklamou v časopisech a televizi, propůjčují se k ní občas i jinak seriózní známé osobnosti.

          Zkusme společně trochu počítat. Jeden gram tuku v sobě skrývá zhruba 38 kJ využitelné energie. V jednom kilogramu tuku se tedy ukrývá 38 000 kJ. Tato energie představuje zhruba čtyřnásobek doporučeného denního energetického příjmu ženy středního věku s lehčím zaměstnáním. I kdybychom tedy drželi absolutní hladovku, postačí spalování jednoho kilogramu tukové tkáně této ženě na čtyři dny. Je známo, že absolutní hladovka však není vůbec ideálním způsobem hubnutí. Lze ji sice lépe kontrolovat a mnohdy i lépe snášet než velmi přísné redukční režimy, ale snadno může vést k nedostatku základních živin, minerálů a vitamínů. Pokud je potřeba hladovku aplikovat, patří to vždy jen do rukou lékaře.

 

Absolutní hladovění či velmi drasticky omezený příjem energie vyvolává především přizpůsobování organismu sníženému příjmu energie, který se obratem projeví opětným nárůstem váhy po skončení hladovky. Tělo si stav strádání velice dobře pamatuje a v okamžiku, kdy dostane potravu, začne si prioritně střádat na „horší časy“. Hladovění však s sebou nese i celou řadu dalších nežádoucích jevů, které zhoršují zdravotní stav člověka. Dochází ke snížení imunity, zvyšuje se tendence k tvorbě žlučových kamínků, stoupá hladina kyseliny močové, což může vést až k záchvatu dny. Subjektivně nepříjemný je i zápach z ústní dutiny, který vzniká vlivem vysoké tvorby ketolátek. O psychickém vlivu ani nemluvě – ten se projevuje nervozitou, podrážděností, bolestmi hlavy apod.

 

Pro rychlost hubnutí je tedy podstatné, jak velký deficit energie vzniká při zvolené redukční dietě. Přísná redukční dieta obsahuje obvykle 3500 až 4000 kJ/den. V takovém případě tělu schází každý den dalších asi 4 000 až 5 000 kJ. Jeden kilogram tukové tkáně tak může zmizet zhruba za sedm dní. Jak je vidět, ani při tomto přísném redukčním režimu nelze hubnout rychleji než o jeden kilogram týdně, což představuje čtyři až pět kilogramů za měsíc.

 

            Mnoho žen se však samo na sobě přesvědčilo, že lze váhu ztrácet i rychleji. Není to však rychlejším úbytkem tuku, ale ztrátou tekutin. Jedinci s kilogramy navíc mají totiž v těle vázáno i značné množství vody. Jedním z důvodů je vysoká hladina hormonu inzulinu, který kromě hladiny krevního cukru ovlivňuje i množství sodíku a vody, které je zadržováno při činnosti ledvin. Při omezení příjmu stravy poklesne produkce inzulinu a zvýší se množství vylučované moči. To je samo o sobě pozitivní, ale ztráta tekutin nesmí být zaměňována za žádoucí úbytek tukové tkáně.

 

            Další možnou cestou k rychlejšímu hubnutí je současné zvýšení výdeje energie dostatečně intenzivním a pravidelným cvičením. Tělesný pohyb má na organismus celou řadu pozitivních účinků. Brání nevýhodnému poklesu energetického výdeje, šetří a posiluje svaly, zlepšuje kardiovaskulární výkonnost, oddaluje rozvoj osteoporózy. Ale ani při pravidelném cvičení nelze dlouhodobě předpokládat o mnoho rychlejší pokles hmotnosti. Svalová hmota, která při cvičení sílí, také něco váží.

 

Ať už zvolíme přísnější nebo volnější redukční režim, nejdůležitější je schopnost navodit po zhubnutí novou a přirozenější energetickou rovnováhu a zabránit opětovnému nárůstu hmotnosti. Z hlediska snížení zdravotních rizik je nejdůležitější alespoň v první fázi snížit hmotnost o 5 až 10 procent původní váhy. Toho lze dosáhnout během tří měsíců redukčním jídelníčkem hodnotou okolo 5 000 kJ. Jak je takový jídelníček sestaven spolu s dalšími zdravými tipy se můžete dozvědět na www.merrylinka.cz. Pokud z nějakého důvodu potřebujete odbornou radu a pomoc, nebojte se o ni požádat lékaře. Nevíte si rady, jak začít? Rady jak oslovit lékaře při žádosti o pomoc s léčbou obezity naleznete rovněž na www.rozhodnise.cz. 

A na závěr jen připomenutí: rychlost rozhodně není pro celkový úspěch hubnutí to nejpodstatnější. O úspěšnosti cesty za dlouhodobě sníženými kilogramy rozhoduje jen a jen vlastní rozhodnutí a motivace, spolu s rozumným zvoleným postupem.

 

Autor: zpracováno redakčně