Nové knihy

Bezbolestně na bolesti zad


Kategorie: Nové knihy 
08.únor 2005
Penny Ingham, Colin Shelbourn Bezbolestně na bolesti zad Snadný program efektivně odstraňující problémy s páteří Nakladatelství Portál, 2005, vydání první,160 str.

Brožura  fyzioterapeutky se zaměřením na zdravotní problémy vzniklé z pracovního prostředí doplněná vtipnými ilustracemi karikaturisty je určena těm, kdo sedí 40 hodin týdně za stolem nebo u počítače a  bývají pod stálým psychickým tlakem. Polovina těchto pacientů trpí bolestmi zad a hlavy. Přesto pouhou změnou pozice těla v běžných situacích by mohli  dosáhnout zlepšení stavu, často odstranění obtíží. Uvedené návody a doporučení jsou svou jednoduchostí a zejména novostí překvapující.

 

Publikace je určena lidem se sedavým způsobem života, převážně těm, kteří pracují většinu dne u počítače v určité vynucené poloze.

První čtyři kapitoly tvoří základ celé knihy a jsou nezbytné pro pochopení dalšího textu.

Každou kapitolu však lze číst zcela nezávisle na ostatních.

Kapitoly obsahují vždy pět částí:

* Problém

* Cvičení

* Princip

* Zásada

* Změňte své stereotypy

 

Pro upřesnění jednotlivých částí těla je v závěru knihy připravena Příloha 1.

Seznam všech jednotlivých zásad uvádí Příloha 2.

Konkrétní dotazy, kterými přivádí autorka pozornost čtenáře k vlastnímu tělu (držení, návykům, stereotypům) jsou doprovázeny vtipnými a názornými kresbičkami.
 Držení těla a způsob pohybu obsahuje i určité vyjádření psychiky – např. přehnaně vypjaté držení ukazuje na potřebu silně se kontrolovat a někdy i dávat najevo svou nadřazenost, postoj s povolenými svaly a šouravou chůzí budí dojem rezignace a slabé vůle. A naopak zlepšení pohybových návyků se projeví i v psychice. Přirozené pružné pohyby vyvolávají pocit mladistvé hbitosti a zlepšují náladu.

 

Autorka využívá základy biomechaniky, kineziologie a dalších vědeckých poznatků o správném způsobu pohybu a prevenci pohybových poruch, postupuje na základě rehabilitační Alexandrovy techniky. Nabízené cviky se dost liší od cviků obvykle používaných pro udržení zdatnosti. Boří zaběhnuté zvyklosti. Vyžadují spíše duševní než tělesné úsilí. Měly by odhalit a vyléčit napětí a přehnané úsilí prostupující každodenními aktivitami a podnítit tělo k návratu k přirozenému, uvolněnému způsobu pohybu. Cviky by měly být prováděny s radostí a soustředěním doma, ale i při práci.

Autor: zpracováno redakčně