Poruchy srdečního rytmu

Srdeční selhání (2. díl)


Kategorie: Poruchy srdečního rytmu 
14.leden 2005
Příznaky srdečního selhání jsou závislé na změnách, ke kterým dochází ve vašem těle a srdci. Tyto příznaky mohou být středně těžké až těžké. Mezi příznaky patří:

1. Městnání na plicích - výpotek na plicích může způsobovat zkrácení dechu při zátěži a postupně i v klidu. Dalším příznakem je suchý kašel.

 

2. Zadržování tekutiny - slabé prokrvení ledvin způsobuje zadržování tekutiny v těle. Výsledkem je otok kotníků, nohou a břicha a nárůst tělesné váhy. Příznakem může být nutnost močení v noci.

 

3. Točení hlavy, únava a slabost - nedostatečné prokrvení hlavních orgánů a svalů způsobuje únavu a slabost. Špatné prokrvení mozku může způsobit točení hlavy.

 

4. Rychlá a nepravidelná srdeční akce - srdce zrychluje svou činnost, aby pumpovalo krev do celého těla.

 

Máte-li srdeční selhání, můžete pociťovat všechny tyto příznaky, ale také nemusíte mít žádný z těchto příznaků. Navíc tyto příznaky nemusí vždy přesně korelovat s mírou srdečního selhání.

 

Jaké jsou typy srdečního selhání?

 

1. Systolická dysfunkce - dochází k ní, když se srdeční sval nestahuje s dostatečnou silou. Následkem toho je nedostatek krve v těle bohaté na kyslík.

 

2. Diastolická dysfunkce - srdeční sval se stahuje s dostatečnou silou, ale nedostatečně relaxuje a krev do srdce nemůže vtékat.

 

Vyšetření ejekční frakce měří, kolik krve srdce s každým úderem vypumpuje.

Autor: MUDr. Sylva Šebková