Medicína

Virová hepatitida A (2. díl)


Kategorie: Játra - onemocnění 
02.prosinec 2004
Kdo by měl být očkován proti hepatitidě A?

1. Osoby cestující nebo pracující v zemích se středním či vysokým výskytem této nemoci.


2. Děti ve státech, zemích a společnostech, ve kterých je výskyt hepatitidy A nejméně dvojnásobný v porovnání s mezinárodním průměrem ustanoveným v letech 1987-1997, by měly být rutinně očkovány od dvou let věku. Nejvyšší prioritu by mělo mít očkování předškolních dětí.


3. Muži, kteří mají sex s muži. Bylo zjištěno, že homosexuálně orientovaní muži, kteří mají sex s muži, mají vyšší riziko hepatitidy B. Tento jev byl zaznamenám v obydlených částech Spojených států, Kanady a Austrálie.


4. Narkomani.


5. Osoby se zvýšeným profesionálním rizikem infekce - mezi tyto osoby patří zejména pracovníci ve výzkumných laboratořích.


6. Osoby s chronickým onemocněním jater, které nebyly nikdy infikovány hepatitidou A, by měly být očkovány, neboť jsou ohroženy vysoce rizikovým průběhem onemocnění. Tento průběh vede až k jaternímu selhání. Rovněž pacienti čekající na transplantaci jater by měli býti vakcinováni.


7. Osoby s poruchou srážení krve by měly být očkovány proti hepatitidě A, neboť musí pravidelně dostávat koncentráty srážecích faktorů.

Rutinní očkování není nutné u pracovníků v potravinářském průmyslu, v kanalizacích. Očkování není nutné ani u zdravotníků, neboť je-li pacient do nemocnice přijat s diagnózou hepatitidy A, dodržování rutinní antiinfekční kontroly působí jako účinná prevence nemoci.

Autor: MUDr. Sylva Šebková