Bolest

Bolesti hlavy (1. díl)


Kategorie: Bolesti hlavy 
08.říjen 2004
Mezinárodní organizace pro bolesti hlavy uveřejnila, že přes 45 miliónů Američanů trpí chronickými vracejícími se bolestmi hlavy. 28 miliónů Američanů trpí migrénou, kolem 20 % dětí a adolescentů má bolesti hlavy.

Mezi běžné typy bolestí hlavy patří:

Tenzní bolesti hlavy

Nazývají se také chronické denní bolesti hlavy nebo chronické neprogresivní bolesti hlavy. Jedná se o nejčastější typ bolestí hlavy u dospělých a adolescentů. Jsou způsobeny kontrakcemi šíjových svalů.


Migrény

Přestože přesná příčina migrény je neznámá, předpokládá se spojitost mezi bolestí a kontrakcemi cév a jinými často vrozenými změnami v mozku. Migrenózní bolesti hlavy jsou mírné až velmi silné, bývají popisovány jako svírající a tepající. Mohou trvat 4 hodiny až 3 dny a obvykle k nim dochází jednou až čtyřikrát za měsíc. Lidé s migrénou bývají citliví na osvětlení, hluk a pachy, trpí nevolností a mohou i zvracet a trpět bolestmi břicha. Děti s migrénou mohou mít často gastrointestinální obtíže se zvracením.


Cluster headache

Jedná se o nejméně časté, avšak jedny z nejkrutějších bolestí hlavy. Je to nakupení záchvatů bolesti hlavy, většinou velmi krutá či trhavá bolest, intenzivní bolest za jedním okem, spojená se slzením a zarudnutím spojivek, trvá většinou 15-180 minut. V období záchvatu se bolesti vyskytují jednou až třikrát za den.


Akutní bolest hlavy

Častá u dětí, náhlá, v relativně krátkém časovém úseku ustupuje. Nejčastější příčinou bývá respirační infekce nebo zánět vedlejších nosních dutin. Bolesti hlavy vyvolané hormony Časté u žen, spojené se změnou hormonálních hladin. Objevují se v souvislosti s menstruací a těhotenstvím. U některých žen mohou bolesti hlavy vyvolat i antikoncepční pilulky.


Jsou bolesti hlavy dědičné?

Ano, bolesti hlavy, speciálně migrény, se dědí z generace na generaci. Většina dětí a adolescentů (90 %) s migrénou má ve své rodině i jiné příbuzné s migrénou. Trpí-li oba rodiče migrenózními bolestmi hlavy, mají jejich děti až 70% riziko vzniku migrény. Trpí-li jeden rodič migrénou, pak je toto riziko 25-50%.

Autor: MUDr. Sylva Šebková