Další

Volba povolání u astmatiků


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
15.březen 2004
Asthma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Projevuje se zejména záchvaty dušnosti a kašle typicky v noci, časně ráno nebo po námaze. Pacient pociťuje tíseň či tlak na hrudníku, pocit nedostatku vzduchu. Na astma je nutno myslet také při týdny přetrvávajícím kašli, a to i přestože navazuje časově na virovou infekci.

Volbu povolání je nutné u astmatiků velmi dobře promyslet, a to zejména z hlediska možné tělesné zátěže a rizika kontaktu s vdechovanými alergeny. Naprosto nevhodné je pro astmatiky prašné prostředí, práce s textilem, dřevem, zvířaty, moukou a prachem z obilí. Před volbou povolání je třeba se poradit  s alergologem a odborníkem z oblasti chorob z povolání.

 

Nejrizikovějšími skupinami povolání pro profesionální astma a alergickou rýmu jsou:

- pekaři,

- cukráři,

- chovatelé hospodářských zvířat,

- zpracovatelé obilovin, pečiva a čokolády,

- zdravotní sestry, ošetřovatelé,

- obsluha textilních strojů, lakýrníci.

 

Zemědělství a výroba potravin stojí v odvětvích na prvním místě.

 

Astma je mezi nemoci z povolání zařazeno od roku 1975, alergická rýma od roku 1995. Diagnostika, hlášení a posuzování astmatu a alergické rýmy jako nemocí z povolání jsou u nás vyhrazeny specializovaným pracovištím oboru nemocí z povolání.

 

Významným preventivním nástrojem primární prevence jsou u nás prohlídky starších dětí a dospívajících před volbou povolání u praktických lékařů pro děti a dorost a posuzování zdravotní způsobilosti k práci při vstupních prohlídkách do zaměstnání. Dalším krokem je pak včasné rozpoznání prvních příznaků alergie a astmatu. Je to mj. úlohou závodních a všeobecných lékařů, kteří budou péčí v závodě pověřeni.

Autor: MUDr. Sylva Šebková