Další

Může astmatik sportovat?


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
02.březen 2004
Asthma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Jeho nejčastějšími projevy jsou opakované stavy výdechové dušnosti, záchvaty kašle, zvláště v noci a časně ráno. Potíže mohou vzniknout také po dlouhodobé tělesné námaze.

Jedním z cílů léčby astmatu je zachovat a plně udržovat tělesnou aktivitu pacienta. Pravidelná tělesná aktivita, pravidelné cvičení zvyšují tělesnou zdatnost a výkonnost. K tomu je zaměřena i pozornost lékařů zabývajících se léčbou astmatu. Astmatik je schopen pravidelné i vysoké, ale intervalové zátěže. Vytrvalostní prvky zátěže nejsou vhodné. S tím je nutno počítat i ve školní tělesné výchově. Výkonnost astmatika s pylovou alergií se v pylové sezóně snižuje, snižuje se i tolerance zátěže a zvyšuje se reaktivita jeho průdušek.

 

Jaké sporty jsou pro astmatiky vhodné?

Vhodnými sporty pro pacienty s astma bronchiale jsou plavání, jízda na kole, turistika, intervalové zátěže při tenise, volejbalu, košíkové. Problémem mohou být zimní sporty, neboť dýchání studeného vzduchu při zátěži může vyprovokovat stah průdušek a kašel. Obecně platí, že při správné a včasné preventivní protizánětlivé léčbě může astmatik dosáhnout optimální tělesné zdatnosti a výkonnosti s normálními ukazateli plicních funkcí a žít srovnatelně se zdravými neastmatiky. Rekondiční programy zahrnující tyto sportovní aktivity by měly být zařazovány i do všech léčebných pobytů v lázních a léčebnách, do klimatických pobytů u moře i na horách.

Autor: MUDr. Sylva Šebková