Další

Reyerův syndrom


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
23.únor 2004
Jedná se o akutně probíhající závažné onemocnění charakterizované otokem mozku a difuzním ztukovatěním jater. Vyskytuje se výlučně v dětském věku, s maximem výskytu mezi pátým a dvanáctým rokem.

Jaká je příčina?

Příčinu této nemoci se zatím nepodařilo spolehlivě zjistit. Vlastnímu onemocnění obvykle předcházejí virové infekce, nejčastěji chřipka A a B a plané neštovice, řidčeji nemoci způsobené tzv. Coxsakie viry a herpetická onemocnění. Uplatnit se mohou také toxiny (rostlin či hub). Z léků je věnována pozornost především kyselině salicylové. V anamnéze postižených často zjišťujeme aplikaci Acylpyrinu či Aspirinu. Z tohoto důvodu se již kyselina salicylová dětem při horečnatých infekcích nepodává.

 

Jak probíhá Reyerův syndrom?

U školních dětí je typický dvoufázový průběh. V první fázi jsou patrné projevy svědčící pro horečnatou virovou infekci dýchacích cest (horečky, kašel, bolesti v krku), spojenou případně s trávicími obtížemi. Po několikadenním bezpříznakovém období nastupuje s různou dynamikou porucha vědomí, často je přítomno zvracení a bolesti břicha. Porucha vědomí může být zcela nenápadná, nebo může přecházet od ztráty orientace k agitovanosti, agresivitě, halucinacím a křečím. Játra bývají zvětšena, žloutenka obvykle chybí.

 

Jaká je léčba a prognóza?

Léčba je možná jen na jednotkách dětské intenzivní a resuscitační péče. Prognóza je u mírných forem dobrá, u těžkých je naopak provázena vysokou úmrtností.

Autor: MUDr. Sylva Šebková