Medicína

Transplantace vlasů


Kategorie: Aktuality 
23.říjen 2003
Trápí vás úbytek vlasů a nechcete se smířit s pleší? Problém mužů, ale i žen, může vyřešit transplantace vlasů.

Transplantace vlastních vlasů je metoda, díky které mohou růst vlasy i na místech, kde již vypadaly. Podmínkou je samozřejmě to, aby člověk měl ještě nějaké vlasy, které lze na holá místa transplantovat. Transplantace vlasů z jednoho dárce na druhého, jako například u ledvin nebo srdce, se neprovádí. Člověk s orgány od dárce totiž musí až do konce života užívat léky, je v životě omezen a hrozí mu infekční choroby, což je jistě velká daň, kterou by u této transplantace nikdo nepodstoupil.

Tato omezení a rizika při použití vlastních vlasů nehrozí. Vlasy vypadají a chovají se naprosto přirozeně a tak, jako by na novém místě rostly vždy. A především, což je asi nejpodstatnější, ponechávají si vlastnosti z původního místa odběru, takže nevypadávají, i když vlasy jinde ano. Třebaže se transplantací nedosáhne takové hustoty vlasů jako dříve a vlasy jsou řidší,  výsledek je velmi efektní. Lze ji však opakovat několikrát za sebou, a tím nakonec dosáhnout velmi podobné hustoty.

Samotnému zákroku musí předcházet konzultace s lékařem, který posoudí celkový stav a zhodnotí, jaké výsledky lze očekávat. Transplantaci by měli podstoupit lidé, u kterých se proces vypadávání už zastavil. Také by neměli trpět nemocí, která ovlivňuje vypadávání vlasů, protože by operace v tomto případě nemusely přinést očekávané výsledky.

Jak vypadá samotný zákrok? Z vlasaté části hlavy se odeberou vlasy, které se připraví do štěpů (kůže s kořínky) a ty se pak vkládají do otvorů na místě, které chceme zahustit. Transplantáty jsou dvojího druhu: o průměru 0,8 do 1,5 se nazývají mikrotransplantáty a od 2 do 4,4 mm  standardní transplantáty. Dnes jsou používanější mikrotransplantáty, protože se s nimi může dosáhnout lepších kosmetických výsledků, mohou se totiž přenášet s větší přesností. Většinou první nové vlasy brzy vypadnou, protože vlasová cibulka je přenosem stresována, a tak teprve druhé vlasy na hlavě již zůstávají na trvalo. Celý výsledek lze ohodnotit přibližně po půl roce. To je také doba, po jejímž uplynutí lze zákrok nejdříve opakovat. Zákrok probíhá v místním, někdy celkovém umrtvení. Většinou stačí na zahojení tři týdny. Asi po třech dnech  může otéct oblast kolem očí, to je však záležitost jednoho dvou dnů.

Dříve se používala metoda, kdy se vlasy přenášely v malých ostrůvcích. Výsledek však nebyl příliš uspokojivý, protože zblízka vlasy vypadaly jako například u kartáče. Proto se od této metody upouští a v současné době se používá metoda mikroštěpů. Jeden mikroštěp obsahuje dva až pět vlasů a výsledek je poté velmi přesvědčivý a vlasy vypadají velmi přirozeně. Mnoho pacientů se často uspokojí i s jedním zákrokem, nejlepší stav je však až po dvou nebo někdy třech.

Transplantaci by se neměli podrobovat lidé do 25 let, protože teprve v pozdějším věku se dá lépe určit, které vlasy už nevypadnou, a které jsou naopak postiženy genetickou dispozicí. Pro mnoho lidí je transplantace vhodným řešením jejich problému.

Autor: Hana Křenková