Medicína

Víte, co je to šestá nemoc?


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
17.říjen 2003
Šestá nemoc je virové onemocnění typické 3–4denní horečkou, po jejímž poklesu se objeví vyrážka.

Jakým způsobem se lze nakazit?

Původcem nemoci je virus. Jedná se o šestý lidský herpetický virus (HHV-6). Nákaza se přenáší vzdušnou cestou a onemocnění postihuje starší kojence a batolata. Vyskytuje se sporadicky či v drobných epidemiích zejména v jarních měsících. Onemocnění zanechává trvalou imunitu, nemůže se již opakovat. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k objevení se prvních příznaků onemocnění) kolísá od 6 do 15 dnů s průměrem 10 dnů.

 

Jaký bývá průběh nemoci?

Onemocnění začíná náhle vysokou horečkou, která trvá 3 až 5 dnů a není doprovázena výraznějšími projevy z postižení horních cest dýchacích. Bývá jen lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. V době prudkého poklesu horečky se především na trupu objeví drobně skvrnitá růžová vyrážka. Šíří se na krk a horní části končetin, ale v obličeji nebývá. Někdy trvá jen několik hodin a zpravidla do dvou dnů mizí bez následků.

 

Jaké mohou nastat komplikace?

Při vysoké horečce může dojít u kojenců nebo batolat k tzv. febrilním křečím. Lépe je této komplikaci předejít včasným podáním léků proti horečce .

 

Jaká je léčba?

Léčba je pouze symptomatická. To znamená, že lékař léčí pouze příznaky onemocnění. Při horečce podáváme antipyretika (léky proti horečce), při vysokých horečkách lze doporučit i studený zábal. Místní léčba vyrážky (tekutý pudr, antiseptické masti) urychluje zasychání vyrážky, tlumí svědění a brání bakteriální infekci.

Autor: MUDr. Sylva Šebková