Medicína

Naděje pro pacienty trpící revmatoidní artritidou


Kategorie: Aktuality 
13.říjen 2003
Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění charakterizované bolestivými, oteklými klouby, jejich omezenou pohyblivostí (ranní ztuhlostí) a postupně jejich sníženou funkcí vznikající na základě destrukce chrupavek.

K mimokloubním postižením patří teploty, únava a chudokrevnost (anémie). Postižení je řazeno k systémovým autoimunitním onemocněním s postupným zhoršováním. Může vzniknout v každém věku, horší průběh bývá u žen a u mladších jedinců. Příčina vzniku není známa. Až 50 % pacientů je po pěti letech trvání choroby invalidní. Léčení je vždy náročné a klade velké požadavky na trpělivost samotného pacienta.

 

Spolehlivý lék zatím neexistuje. Dosavadní přípravky tlumily bolest a zánět, ale choroba postupovala s různou intenzitou většinou dál. Údobí klidu byla různě dlouhá. Vždy se jednalo o velké sociální a psychologické zatížení, spojené s invaliditou. O současných novinkách v terapii hovořil prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc., ředitel Revmatologického ústavu v Praze, na tiskové besedě 7. 10. 2003. V každém případě by měla být choroba diagnostikována včas! Upozornil na velký pokrok v řešení revmatoidní artritidy chirurgickou cestou. Velkou úlevou pro nemocného jsou umělé kloubní náhrady postižených kloubů. Ačkoliv se vždy jedná o řešení složité situace u takto nemocného pacienta, znamená chirurgické řešení u nemocných s revmatoidní artritidou zlepšení celkového stavu. Je-li nemocný indikován k výkonu, nesmí ovšem na operaci příliš dlouho čekat (na rozdíl od artrotického postižení kloubu, kde není ohrožen pacient z prodlení!!!).

 

Zásadní obrat v průběhu onemocnění a velkou novinkou v léčbě je nyní tzv. biologická léčba – adalimumab (Humira; Abbott Laboratories), první humánní monoklonální protilátka proti molekule TNF-alfa, což je prozánětlivý působek (mediátor) s měnlivou úlohou při vzniku zánětlivého procesu. (U pacientů s revmatoidní artritidou je pravidlem nález vysoké koncentrace TNF-alfa, který se ukládá v kloubních strukturách a je přímou příčinou jejich postupné destrukce s omezením hybnosti.)

 

Adalimumab je první plně humánní monoklonální protilátkou schválenou k podávání v kombinaci s metotrexátem nebo v monoterapii, podle potřeb pacienta. Vyznačuje se rychlým nástupem účinku a dlouhodobým působením. Výrazně snižuje projevy revmatoidní artritidy, zlepšuje fyzickou funkci a vrací kvalitu života pacientům, protože umožňuje jejich návrat do normálního života. Velkou výhodou pro pacienty je také možnost samostatné podkožní aplikace léku v domácím prostředí. Podává se jednou za čtrnáct dní. V prosinci 2002 schválila americká FDA (US Food and Drug Administration) přípravek Humira pro americký trh. Začátkem září 2003 byl tento lék povolen i v zemích Evropské unie. V příštím roce se předpokládá jeho registrace i u nás.

Autor: zpracováno redakčně