Medicína

Světový den srdce počtvrté


Kategorie: Aktuality 
26.září 2003
„Čtvrtý ročník Světového dne srdce, který proběhne 28. září 2003 ve více než devadesáti zemích světa, je letos věnován zejména ženám. Podle výzkumů World Heart Federation (WHF – Světová federace srdce) se více než 60 % žen obává rakoviny prsu, přestože na onemocnění srdce a cévní mozkové příhody jich umírá osmkrát více,“ uvedl na tiskové besedě v Praze 16. září 2003 doc. MUDr. Jaromír Hradec, CSc., předseda České kardiologické společnosti.

Téma letošního Světového dne srdce Ženy, srdeční choroby a mrtvice má proto připomenout ženám na celém světě, že zdravé srdce je pro jejich plnohodnotný život vysoce důležité. V České republice se stala již tradičně odborným garantem této akce Česká kardiologická společnost. Partnerem WHF je také Flora – rostlinný tuk pro zdravé srdce. Cílem Světového dne srdce, který je každoročně vyhlašován WHF pod patronací Světové zdravotnické organizace a UNESCO, je upozornit na nebezpečí kardiovaskulárních onemocnění, jež nerespektují žádné hranice a hrozí celosvětovou pandemií. 

Na srdeční a cévní choroby totiž umírá ročně ve světě každý třetí člověk, tedy 17 milionů lidí. Přitom je vědecky prokázáno, že racionální změnou životního stylu a pravidelnou kontrolou tělesné hmotnosti, krevního tlaku a hladiny tuků a cukru v krvi lze srdečním nemocem účinně předcházet nebo je léčit. Proto během každého Světového dne srdce probíhají na celém světě nejrůznější aktivity zaměřené nejen na zdravé stravování, život bez kouření, pohyb a kontrolu hmotnosti, ale rovněž na zdravotní poradenství či měření cholesterolu a krevního tlaku. Letos bude v centru pozornosti životní styl ženy a jejích blízkých. Ženy velmi často dokáží jako první identifikovat příznaky srdečních problémů, takže znalost nemoci pomůže nejen jim samotným, ale možná i celému blízkému okolí. V České republice mají kardiovaskulární nemoci na svědomí stále kolem 60 000 mrtvých ročně, což představuje 55 % všech úmrtí. A nejméně polovinu z nich tvoří ženy. 

Iniciátorkou a organizátorkou Světového dne srdce je World Heart Federation, jejímž cílem je podpořit populaci celého světa na cestě k delšímu a zdravějšímu životu prostřednictvím účinnější prevence a léčby srdečních a cévních chorob. WHF založila rovněž celosvětovou iniciativu World Heart Forum, na níž se – stejně jako na akcích Světového dne srdce – podílí 168 mezinárodních odborných společností, zdravotních sdružení, vládních i nevládních organizací a dalších institucí ze 100 zemí celého světa. K akcím umožňujícím poznání vlastních hodnot krevního tuku, výše krevního tlaku a množství cukru v krvi směřují bezplatné konzultace a měření, která budou pořádána 27. září v Brně (Mendelovo nám. od 11 do 19 hodin), 28. září v Praze (před Centrem Černý most od 11 do 19 hod.) v postavených stanech. Poté odstartuje dvoutýdenní trasu po republice speciální autobus s heslem „Zdraví přijíždí za Vámi – přijďte mu naproti“. Autobus postupně projede dalšími městy, a tak budou mít možnost i další zájemci se seznámit se svými hodnotami a upravit si po konzultacích event. svůj životní styl. 

Podrobnější informace na: www.sympozium.cz

Autor: zpracováno redakčně