Medicína

První pomoc při nehodách v přírodě


Kategorie: Zajímavosti 
25.září 2003
Krásné letní dny lákají k výletům do přírody. Zde se však můžeme setkat s různými nástrahami, např. s bodnutím včelou, vosou, sršněm či s uštknutím zmijí.

Bodnutí hmyzem nepředstavuje ve většině případů vážnější ohrožení. Postižené místo opuchne a nepříjemně pálí. Tomu lze úspěšně zabránit:

     1. Rychlým potřením šťávou z čerstvě rozříznuté cibule nebo přiložením nakrájených kousků cibule na postižené místo a upevněním studeného obkladu na několik hodin.

     2. Místo cibule můžeme použít obklad s octem.

     3. Doporučuje se 1 tableta antihistaminika (Dithiaden, Protazin) k zabránění alergické reakce.

     4. Někteří lékaři doporučují při pobytu v přírodě s nebezpečným výskytem vos užívání vitaminu B komplex forte. Kůže pak odpuzuje hmyz.

Vážné nebezpečí však může hrozit alergickým osobám. V tom případě je nutné provést uvedená opatření a ihned vyhledat lékaře!

Nebezpečná jsou rovněž bodnutí do úst nebo do jazyka. Postižení jsou ohroženi otokem horních cest dýchacích a dušením. Učiníme následující opatření:

     1. Postiženého umístíme do polohy v polosedě.

     2. Podáme led k rozpuštění v ústech nebo zmrzlinu. Posloužit může i studená voda, kterou si postižený vyplachuje ústa.

     3. Na krk přikládáme studené octové obklady.

     4. Co nejdříve voláme rychlou záchrannou službu!
 

Při ošetření pacienta uštknutého zmijí je nutné zabránit otravě jedem:

     1. Utáhneme končetinu kapesníkem, ručníkem nebo páskem až 10 cm nad ranou, tj. mezi ranou a trupem tak, aby žíly vedoucí k ovázanému místu „naběhly“.

     2. Vymačkáme čistými prsty krev z rány a necháme ránu krvácet.

     3. Posuneme obvaz každé čtvrt hodiny o 10–20 cm k trupu a nejdéle za hodinu jej úplně odstraníme.

     4. Ránu přikryjeme sterilním mulem, zavážeme čistým obinadlem nebo kapesníkem, abychom ránu chránili před znečištěním.

     5. Vystoupí-li na postiženém studený pot, zvrací-li nebo má nepravidelný nebo slabý tep, dáváme mu pít v malých dávkách koňak, víno nebo černou kávu.

     6. Postiženého urychleně dopravíme k lékaři! Zde mu je aplikována dávka globulinu, což je koncentrovaná čistá protilátka, získaná z krve koní, kteří byli očkováni jedem zmijí. Plná ochranná dávka zabrání spolehlivě otravě zmijím jedem, je-li podána včas, to znamená do 4 hodin po uštknutí!

Autor: Jindra Bláhová