Medicína
Stravování podle krevních skupin?
Princip vychází z toho, že pro každého jednotlivce jsou vhodná jídla, na která byli zvyklí už jeho předci, a že tedy jeho tělo snáší jen jednotlivé skupiny potravin. Proto pro každou krevní skupinu existují doporučené a zakázané potraviny, které tělo beze zbytku zpracuje, nebo naopak nesnese, protože by se narušila rovnováha těla. Podle tohoto stravování jsou potraviny rozděleny na velmi prospěšné – působící jako lék, neutrální a zakázané – působící jako jed.
Skupina 0
Skupina nula je nejstarší krevní skupina,
nazývána též myslivecká nebo lovecká. Z toho také vychází, že je pro ni
nejvhodnější konzumace masa. Lidé, kteří jsou nositeli této skupiny, mívají
odolné zažívací ústrojí. Kromě hovězího, skopového, telecího a ryb by v jejich
jídelníčku neměla chybět cibule, papriky, kedlubny, dýně, brokolice, petržel,
pór, špenát a švestky. Naopak vyhýbat je třeba se obilovinám a potravinám z
nich, mléčným výrobkům, oleji z kukuřice, burským oříšků, bílému a červenému
zelí, kukuřici, květáku, olivám, žampionům a ovoci, které je
kyselé.
Skupina A
Lidé s touto krví jsou spíše
zemědělského založení, byli také prvními vegetariány, proto je tato skupina
nazývána zemědělskou. Základ jídelníčku by měl být v obilninách a potravinách z
nich a v rostlinné stravě. Tito lidé jsou poměrně citliví na zažívací ústrojí,
měli by jíst ryby, velké množství zeleniny a citrusových plodů a pečivo ze
sójové mouky. Není pro ně vhodné maso, sýry a černý chléb.
Skupina B
Nazývá se také kočovnou a lidé, kteří do ní
spadají, mohou mít díky velmi odolnému zažívacímu ústrojí různorodou stravu.
Dopřávat si mohou divočinu, plody moře, všechny mléčné výrobky, baklažány,
červenou řepu, papriku, květák a mrkev. Je třeba se vyhnout drůbeži,
ořechům, dýním, pšenici, žitu a kukuřici.
Skupina AB
Je to nejmladší skupina, proto o ní nejsou
ještě takové poznatky jako o zbývajících třech. Lidé s touto krevní
skupinou mohou jíst potraviny určené pro lidi s krevní skupinou A i B, mohou mít
pestrou stravu. Vhodné je pro ně drůbeží maso, jogurty, sýry a červené
fazole. Měli by se však vyhnout vepřovému masu, máslu, paprice, ředkvičkám,
kukuřici, banánům, tučnému mléku a sýrům a také máslu.