Medicína

Vývoj dítěte – raná školní léta


Kategorie: Vývoj dítěte 
22.září 2003
Článek je věnován vývoji dětí ve věku 6-12 let.

Tělesný vývoj

Počátek školních let je obdobím relativně stálého růstu, který pokračuje až do adolescence. Průměrný váhový přírůstek během raných školních let je kolem 3–3,5 kg za rok a nárůst výšky je asi 6 cm za rok. Obvod hlavy se mezi 5.–12. rokem zvětší pouze o 2–3 cm, což je odrazem toho, že růst mozku pomalu končí. První stálý zub se objevuje kolem 7. roku života. U dětí, kterým první zuby narostly dříve, se mohou druhé zuby objevit již v pěti letech.

 

Duševní vývoj

Během školního věku se u dítěte vyvine schopnost sledovat vlastní duševní procesy. Objeví se schopnost posuzovat přiměřenost objemu nebo hmotnosti předmětu.

 

Společenský vývoj

S tím, jak dítě tráví více času mimo domov, se zvětšuje  jeho nezávislost a pro své vzory chování se ohlíží i mimo domov. Tato změna často vyvolává úzkost u rodičů.

Hlavním cílem školní výchovy by mělo být vytvoření smyslu pro povinnost a odpovědnost a schopnost realistického posouzení situace.

Škola může být zdrojem velké frustrace pro děti i rodiče, jestliže výkony dítěte neodpovídají představám rodičů.

 

Upozornění

Tento přehled vývoje dítěte je pouze orientační. Každé dítě je samostatná osobnost, a proto rozdíly ve vývoji různých dětí, pokud tyto děti nejsou opravdu značně opožděné, mohou být rozmanité. V každém případě, máte-li jakoukoliv pochybnost o správném vývoji svého dítěte, poraďte se s dětským lékařem.

Autor: MUDr. Sylva Šebková