Medicína

Botulismus


Kategorie: Zajímavosti 
04.září 2003
Botulismus je otrava z potravin, jejichž anaerobní prostředí (často v konzervách) umožní vznik toxinů.

Onemocnění je vyvoláno botulotoxinem produkovaným bakterií Clostridium botulinum, která se nachází v trávicím ústrojí zvířat, především vepřů, ale také ryb. V optimálním prostředí, tj. v kyselejším a za nepřítomnosti vzduchu, bakterie produkuje bakteriální jed, který je snadno zničen varem. Mikrob sám je velmi odolný i vůči varu. Je-li tedy potravina správně připravena, ale chybně skladována, mikrob nezhyne a může opět tvořit toxiny. 

Příznaky otravy 
Otrava se projeví za 12 až 36 hodin, někdy až za několik dní po požití potraviny kontaminované botulotoxinem. Lze říci, že čím kratší je inkubační doba, tím závažnější je průběh nemoci. Hlavními příznaky jsou příznaky postižení nervového systému, a to periferních nervů: pokles víčka, dvojité vidění, suchost v ústech, polykací obtíže, chraptivost. Postupuje-li nemoc, objeví se obrna měkkého patra, zástava střevní peristaltiky a zástava močení. Život ohrožuje možné ochrnutí dýchacích svalů. 

Zdroje onemocnění
K onemocnění dochází po požití většinou doma připravovaných zeleninových nebo masových konzerv. Klostridia se do konzerv dostanou prostřednictvím svých spor, které mohou být na špatně umyté zelenině nebo špatně vypraných střevech zvířat. K přenosu může dojít i špatně provedeným uzením masa, solením, ukládáním do láků apod. 

Ochrana 
Preventivní opatření jsou zaměřena především na provádění správného technologického postupu podle předpisu při přípravě a uskladnění konzerv. Před vlastní konzumací konzervované potraviny je nutné provést patnáctiminutový var, který botulotoxin spolehlivě zničí.

Autor: Jindra Bláhová