Medicína

Vypěstujte si zdraví


Kategorie: Zajímavosti 
02.září 2003
I doma v květináči si můžete vypěstovat dvě bylinky - pažitku a řeřichu, a tím zároveň udělat něco pro své zdraví.

Pažitka
Pažitka (Allium schoenoprasum) se v Evropě pěstuje od 16. století. Pro svou jemnou chuť patří mezi jednu z nejoblíbenějších kuchyňských ingrediencí, vždyť jako koření se používala už ve starém Řecku a Římě. Vyskytuje se také planě, hlavně u horských potoků a pramenů. Má kořeněnou chuť podobnou cibuli, ale například v Číně nebo Indii se pěstují statnější druhy, které jsou nasládlé a připomínají spíše česnek.

Pažitka je důležitým zdrojem vitaminu C (ve 100 g je přibližně 100 mg), dále obsahuje karoten, sodík, vápník, draslík, železo a síru. Nezanedbatelná je i jako zdroj vitaminu B1, B2 a  antibakteriálních látek. Je to tedy nejenom chutná kuchyňská přísada, která zpestří množství pokrmů, ale má kladný vliv i na naše zdraví. Snižuje totiž krevní tlak, pozitivně ovlivňuje trávení a bojuje se střevními parazity. Také umí zklidnit nervovou soustavu a regulovat obsah vody v těle.

Tuto rostlinku si můžete vypěstovat sami doma v květináči za oknem, dá se sušit nebo zmrazit. Pokud ji budete přidávat do jídla (skvěle se hodí do pomazánek, salátů, polévek, omáček, na brambory a podobně), můžete si dobře, a hlavně zdravě pochutnat.

Řeřicha setá
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je další oblíbenou pochutinovou bylinou, ovšem s poměrně krátkou vegetační dobou. Není ale problém vypěstovat si ji při pokojové teplotě a na dostatečně vlhké buničité vatě. Už za týden po vysetí můžete sklízet.

Získáte tak rostlinu s vysokým obsahem cenných minerálů, vitaminu C, B, A a karotenu. Podporuje trávení a chuť k jídlu, zlepšuje vstřebávání živin, má pročišťující účinky. Pomáhá proti městnání krve, které má na svědomí záněty očí. Řeřicha obsahuje také přírodní antibiotika, zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz, pročišťuje dýchací cesty, pomáhá při onemocnění ledvin a zánětech močového měchýře. Má chladivé a zvlhčující účinky, někdy působí mírně projímavě. Malým dětem její chuť může připadat ostrá, ale dá se zjemnit například přidáním trochy citronové šťávy spolu s cukrem.

Tak jako pažitka i řeřicha se hodí do pomazánek, salátů, polévek, na chleba a podobně. Nezapomeňte tedy využívat tyto přírodní zdroje ve vaší kuchyni, uděláte tak radost nejenom chuťovým buňkám, ale především svému zdraví.

Autor: Hana Křenková