Medicína

Čaj a čokoláda jsou prospěšné pro zdraví srdce


Kategorie: Zajímavosti 
29.srpen 2003
Nejnovější studie ukazují, že složky černého čaje, jablek a čokolády mohou chránit srdce před onemocněním.

Výsledky této studie byly publikovány v srpnovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Studie ukázala, že starší muži, kteří konzumovali v průběhu deseti let tyto potraviny obsahující složky zvané katechiny měli až o 51 % nižší riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdce v porovnání s muži, kteří tyto látky v potravě nepřijímali. Vědci navíc zjistili, že muži, kteří konzumovali nejvíc katechinů, častěji pravidelně cvičili, nekouřili, pili méně kávy a konzumovali více vlákniny a vitaminu C.

 

Výzkumníci se však přesto domnívají, že tyto faktory by neměly ovlivnit celkové výsledky. Katechiny neboli třísloviny jsou součástí skupiny rostlin, flavonoidů, které jsou spojeny se snížením rizika rakoviny plic a dalších druhů onkologických onemocnění. Flavonoidy jsou antioxidanty, které neutralizují rakovinotvorné volné radikály. Katechiny jsou hlavní složkou čaje – tvoří 30 % sušeného zeleného a 9 % černého čaje. Zatím není zcela známo, jakým způsobem chrání tyto látky lidský organismus před některými chorobami. Výzkumníci se domnívají, že katechiny s největší pravděpodobností brání poškozování buněk tím, že pomáhají recyklovat antioxidanty, jako je vitamin E.

Autor: MUDr. Sylva Šebková