Medicína

Pozor na svrab!


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
28.srpen 2003
Svrab je kožní nemoc způsobená roztočem jménem zákožka svrabová. Samice zákožek se zavrtávají pod rohovou vrstvu kůže a razí si tu chodbičky, do nichž ukládají vajíčka.

Jak se můžete nakazit?

 

Nákaza se šíří přímo – zákožky přecházejí z jednoho člověka na druhého, zejména při použití stejného lůžka, méně často při tanci či sportu. Svrab je také považován za pohlavně přenosnou nemoc. Ke hromadným nákazám dochází ve společných ubytovnách. V posledních letech převažují lehké, méně typické formy nemoci, které snadno ujdou pozornosti, což podporuje šíření nákazy. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k prvním projevům nemoci) je 1 až 3 týdny.

 

Jak onemocnění probíhá?

 

Roztoči dávají přednost místům na těle s jemnou rohovou vrstvou, jako jsou meziprstní prostory, zápěstí, okolí loketního kloubu, podpaží, dvorce bradavek, genitál, kůže břicha, třísla a hýždě. Vynechávají kštici a s výjimkou skupiny dětí i dlaně a chodidla. Nemocní pociťují silné svědění, zejména večer, které se zhoršuje po zahřátí těla a po zpocení. Tehdy se totiž zákožky v kůži intenzivně pohybují. Nemocný se škrábe, což vede k druhotné infekci kůže.

 

Jaká je léčba?

 

K místní léčbě se používá emulze Skabicid. Jeho výhodou je možnost krátkodobé léčby, přípravek nezapáchá, nebarví a nedráždí kůži. Po koupeli s použitím mýdla a kartáčku se přípravek nanáší na pečlivě osušenou kůži a nechá se působit 12 až 24 hodin. Pak se nemocný znovu vykoupe a vezme si čisté prádlo. Zároveň vymění ložní prádlo. Členové rodiny nebo kolektivu se mají léčit současně. Přípravek se neaplikuje na obličej, zejména ne na místa v blízkosti sliznic.

 

Jaká je prevence?

 

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Autor: MUDr. Sylva Šebková