Medicína

Echinacea


Kategorie: Zajímavosti 
26.srpen 2003
Echinacea posiluje imunitní systém a ovlivňuje i řadu dalších zdravotních problémů.

Echinacea je divoce rostoucí rostlina s purpurovými kvítky podobnými sedmikrásce, která pochází ze severní Ameriky. Indiánské kmeny ji po staletí používaly k hojení ran a jako prostředek proti hadímu uštknutí. V Anglii je to oblíbená zahradní květina. Jako potravinový doplněk se vyrábí ve všech formách.

Tato rostlina je ceněna pro svůj obsah esenciálních olejů, polysacharidů, polyacetylenů, glykosidů, měďi, železa, proteinů, mastných kyselin a vitaminů A, C a E. Echinacea má účinné složky, které posilují imunitní systém. V poslední době se stala jedním z nejčastěji používaných rostlinných léčiv na světě. Významnou roli může sehrát na konci zimy, kdy je organismus oslaben a je náchylnější k nachlazení.

Kladně působí na činnost orgánů břišní dutiny,vyrovnává účinky stresu, dodává energii,zabraňuje projevům stárnutí. Příznivě ovlivňuje infekční choroby, pomáhá v boji proti aftům, infekcím dýchacích a močových cest a středoušním zánětům, urychluje hojení povrchových ran a kožních problémů. Aktivuje bílé krvinky, a ty jsou pak schopny pohltit původce infekce přímo v těle a zároveň produkovat protilátky. Má velkou antibiotickou aktivitu proti bakteriím a virům.

Při nachlazení nebo chřipce je nutná vyšší dávka. Při dlouhodobém užívání na podporu imunity střídejte echinaceu každé tři týdny s jinou léčivkou posilující imunitní systém. Také je vhodný čaj ve směsi s jinými bylinami. Doporučuje se používat nejdéle osm týdnů.

Z této rostliny si můžeme připravit také výluh v 60 procentním lihu. 14 dkg čerstvých listů nebo květů posekejte, přelijte půl litrem lihu, každý den protřepte, po 7 dnech sceďte a výluh je hotový. Dá se připravit i ze sušené nati, ovšem obsah účinných látek bude nižší. Preventivně pak užívejte období viróz jednu lžičku denně, při nástupu choroby zvýšte na pětinásobek.

Echinacea může způsobovat alergické reakce. Není vhodné ji užívat, pokud máte tuberkulózu, leukémii, cukrovku, kolagenózu, roztroušenou sklerózu, AIDS, HIV infekci nebo autoimunní onemocnění. V případě těhotenství se poraďte se svým lékařem. Studie potvrzují, že echinacea je nejúčinnější, pokud se s užíváním začne preventivně nebo při prvních příznacích onemocnění.

Echinacea je k dostání v nejrůznějších formách:
pastilky
sušená bylina
tekutina
tobolky
tinktura
mast

Autor: Hana Křenková