Medicína

Zákeřný nepřítel zvaný cukrovka


Kategorie: Cukrovka 
25.červenec 2003
Nadbytečné kilogramy zdaleka nejsou jen kosmetickou záležitostí. Často s sebou přinášejí zdravotní obtíže. Jedním z nejvážnějších onemocnění, které souvisí s obezitou, je i cukrovka (diabetes mellitus 2. typu).

Následky cukrovky jsou značně nepříjemné, a navíc je prokázáno, že toto onemocnění dost zásadně zkracuje život. Při cukrovce dochází v poruše funkce slinivky břišní produkující inzulín a v krvi se nachází typické zvýšení hladiny cukru (hyperglykémie). Ke vzniku cukrovky jednak přispívá dědičnost, jednak „civilizační způsob života“. Typická je konzumace vysokoenergetické stravy, ruku v ruce s nedostatkem fyzického pohybu: následná nadváha či obezita je jen zákonitým důsledkem.

 

Cukrovka často vzniká pozvolna, přes stav na pomezí nemoci a zdraví, označovaný jako porucha glukózové tolerance. Ale i tento stav lékař může dobře odhalit testy v laboratoři. Potřeba včasné diagnostiky spočívá v tom, že počátek onemocnění je velmi často plíživý, může trvat i několik let, kdy je pacient zcela bez jakýchkoliv příznaků – nic jej zpravidla neobtěžuje a nebolí. Když se pak příznaky projeví, je to již ve stadiu nezvratných změn v tepnách, nervech atd. Udává se, že většina diabetiků měla zvýšené hladiny krevního cukru velice dlouho, a to 7 až 9 let před odhalením onemocnění.

 

Obecně lze říci, že tepny diabetika jsou postiženy kornatěním (aterosklerózou, zužováním vnitřního průsvitu tepen) jako tepny člověka bez diabetu o 10 let staršího. Proto také diabetici nejčastěji umírají na srdečně cévní choroby – udává se až v 75 procentech! Diabetici mají oproti nediabetické populaci  až 3krát častěji výskyt srdečního infarktu a mozkových příhod, a dokonce 17krát častěji ischemickou chorobu dolních končetin (ucpávání tepen dolních končetin). Proto je dnes u relativně mladých lidí  tolik srdečních infarktů, mozkových příhod, selhávání ledvin, zhoršování zraku až oslepnutí i amputací dolních končetin. Podobné je to i s výskytem nepříjemných závratí, bolestí, brnění a mravenčení v dolních končetinách a se zhoršeným hojením ran v důsledku porušené imunity.Všechny tyto příznaky se dostavují až za delší čas průběhu nemoci, která zůstala v důsledku svého skrytého průběhu dlouho neodhalena.

 

Základem prevence i léčby cukrovky je snížení nadváhy či obezity spojené s racionální nízkoenergetickou stravou obsahující dostatek zeleniny a ovoce a pravidelný pohyb. Absolutní imperativem je nekouřit. Pokud se nadbytečné kilogramy týkají i vás, zamyslete se nad svojí možnou budoucností z pohledu svého zdraví. Začněte se snižováním hmotnosti, mnohokrát se vám to vyplatí. Neodkládejte své rozhodnutí – „až od…“, ale začněte hned. Klinickými studiemi bylo dokázáno, že každý dlouhodobě zredukovaný kilogram u pacienta s diabetem prodlužuje jeho očekávanou délku života o 3 měsíce - a to už přece stojí za to!

 

Pokud nevíte, jak začít, v poradně na snižování hmotnosti Merilinka získáte rozumná doporučení a podporu, motivaci k hubnutí můžete najít i v Těžké sázce (800 116 116 nebo www.merilinka.cz).

Autor: zpracováno redakčně