Medicína

Těžká sázka motivuje k hubnutí


Kategorie: Aktuality 
23.červenec 2003
V České republice má nadváhu každý druhý dospělý člověk a podle údajů v roce 2002 obezitou (BMI vyšší než 30) trpí 14,8 % populace.

Přitom nadváha a obezita zdaleka nejsou jen problémem kosmetickým, ale především zdravotním. Kila navíc s sebou nesou vyšší zátěž pro organismus a ta se projeví v onemocnění cév a srdce (ateroskleróza, vysoký krevní tlak, hyperlipoproteinemie, infarkt) či v metabolickém onemocnění, jako je diabetes (cukrovka) 2. typu nebo při pohybových obtížích. S obezitou však souvisí i vyšší výskyt nádorových onemocnění, nemoci žlučníku a gynekologické problémy žen. Přitom již mírné zhubnutí o pět až deset procent a dlouhodobé udržení dosaženého váhového úbytku zdravotní rizika značně snižují.

Snižovat hmotnost je teoreticky velice jednoduché: zvýšit výdej energie pravidelnou dynamickou tělesnou aktivitou a současně omezit příjem energeticky bohatých potravin a tekutin. V praxi je to mnohem složitější: především je potřebná dostatečná motivace, dostatek pevné vůle ke změně často velmi úporných stravovacích návyků a duševní podpora blízkých či kolegů, někdy i lékaře. 

Takovým impulsem k hubnutí může být právě zapojení do projektu Těžká sázka, kde principem je sázka dvou nebo více lidí, kteří chtějí snížit svoji hmotnost a sázkou si k tomu připraví vhodnou motivaci. Tento projekt Českého rozhlasu a poradny pro snižování hmotnosti Merilinka (800 116 116, info@merilinka.cz) byl zahájen v dubnu tohoto roku a potrvá do dubna 2004. K dnešnímu dni je do něj zapojeno 776 osob a denně se jejich počet zvyšuje. Všichni účastníci jsou vedeni individuálně redukčním programem a Český rozhlas připravuje a vysílá pořady s tematikou zdravotních i společenských aspektů snižování hmotnosti. Informace o projektu Těžká sázka na: www.merilinka.cz

Odborné kolegium americké farmaceutické společnosti Abbott Laboratories se sídlem v Chicagu ocenilo přínos Českého rozhlasu v šíření osvěty a prevence civilizačních chorob a udělilo v oblasti léčby obezity Zvláštní uznání projektu Těžká sázka. Zvláštní uznání převezme dne 27. června 2003 z rukou zástupce společnosti Abbott Laboratories dr. Jiřího Hladíka programový ředitel Českého rozhlasu pan PhDr. Josef Havel.

Autor: zpracováno redakčně