Medicína

Strava s obsahem vápníku a mléčné produkty pomáhají v prevenci a léčbě obezity


Kategorie: Zajímavosti 
23.červenec 2003
Podle výsledků studie provedené v USA a zveřejněné v časopise Biotech Week 17. června 2003 mají potraviny s obsahem vápníku základní roli v metabolických pochodech a regulaci energie.

Strava s vysokým zastoupením vápníku při zvýšené konzumaci energeticky bohatých potravin tlumí zvětšování tukových buněk, a tím vzestup hmotnosti. Dále urychluje odbourávání tuků a při omezení příjmu potravy udržuje termogenezi, čímž výrazně urychluje snižování hmotnosti. Výsledky této studie, která byla provedena na genech hlodavců, ukázaly na klíčovou roli intracelulárních vápníkových iontů při regulaci metabolismu tukových buněk a ukládání triglyceridů. 

Úlohu mléčných potravin zdůrazňuje i nová potravinová pyramida, která poskytuje praktická doporučení, jak si vybírat potraviny, které konzumujeme. U mléčných výrobků je podstatná přítomnost probiotických mikroorganismů a množství obsaženého tuku. Vhodnější potravinou je proto jogurt a kysané výroby než mléko. Lépe je konzumovat méně tučné výrobky (do 3 % tuku) než plnotučné. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, aniž by zatěžovaly cholesterolem.

Další informace na www.merilinka.cz.

Autor: zpracováno redakčně