Žena a zdraví

Léto ve znamení melounů


Kategorie: Zajímavosti Žena a zdraví 
21.červenec 2006
Melouny v horkých letních dnech nejen osvěží, ale díky obsahu cenných látek i jsou velice zdravé.

Meloun získal svůj název z řečtiny a znamená velké jablko. Jeho pěstování sahá až do doby před čtyřmi tisíci lety. Z Asie se melouny dostaly do Evropy přes Itálii, jsou vyobrazeny například na kresbách v Pompejích. K nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska nebo Řecka, pěstují se v teplých krajích hlavně kolem Středozemního moře. U nás nalezneme melouny vodní, a to na jižní Moravě.

Mnoho lidí se domnívá, že meloun patří mezi ovoce, řadíme ho však do plodové zeleniny a čeledi tykvovitých (například jako okurky nebo tykve). Omyl je i v domněnce, že melouny jsou dobré jen na zahnání žízně. Není to pravda, protože obsahují četné biolátky, beta-karoteny a vitamin A. Právě vitamin A ovlivňuje mozek, tělo chrání před volnými radikály, před různými viry a bakteriemi, je prospěšný také ledvinám. Melouny mají také látku B3, která zajišťuje lepší dodávání kyselin našim buňkám. Díky létu a konzumaci melounů získá naše tělo dostatek vitaminů a posílí se jeho obranný systém. Konzumace melounů se doporučuje v těhotenství, protože mají potřebné látky pro matku a plod. Také kombinace vody v ovocném plodu a vitaminu A ochrání pleť před vysušením.

Dužnina obsahuje 90-95 % vody, 3-12 % cukru a je bohatá na sodík. Po melounech bychom měli sáhnout v případě dietních kúr. Pro svůj močopudný účinek jsou zvláště přínosné při ledvinových poruchách. Někdy je vhodné přidat k melounové šťávě trochu citronové šťávy, nikdy ale ne cukr nebo sůl.

Melouny mají dva základní druhy: vodní melouny a cukrové melouny. Oba druhy se pěstují ve všech teplejších zemích po celém světě.

Vodní meloun
Tento druh je nejznámější. Plod je různě veliký a mnohdy dosahuje váhy až 20 kg. Slupka je od světle zelené až po tmavě zelenou nebo je žíhaná. Dužina je červená, šťavnatá a jemně sladká. Vodní meloun pochází z Afriky a obsahuje 91 % vody. Energetická hodnota 100 gramů dužiny odpovídá asi 140 kilojoulům (33 kalorií).

Cukrový meloun
Je menší, žlutý až zelenavý, se světlezelenou až oranžovočervenou dužinou. Je chutný a sladký. Má žlutou a velmi hladkou slupku. Semena cukrových melounů jsou v dutině uprostřed plodu, dají se tedy lehce odstranit. V porovnání s melouny vodními  mají poměrně vysoký obsah cukru, energetický obsah sto gramů dužiny činí asi 230 kilojoulů (55 kilokalorií).

Dále rozlišujeme melounové odrůdy:  ananasový meloun, odrůda ogen, Vauclusijský meloun, síťový meloun, Gallia, Honeydew, Tendral.

Jak poznáme zralost melounu?
Při určování toho, zda-li je meloun zralý, se doporučuje zkouška sluchem a hmatem. Pokud je meloun vyzrálý, při stlačení mezi dlaněmi vydává vrzavý a při poklepu dutý zvuk. Dalším ukazatelem zralosti je slupka, která vysychá a postupně se stáčí do kličky.
 

Autor: Hana Křenková