Žena a zdraví

Přizpůsobte tělo biorytmům


Kategorie: Zajímavosti Žena a zdraví 
17.červenec 2003
Všichni podléháme vnitřním hodinám, které nám umožňují podávat v různých hodinách dne výkony s rozlišnou intenzitou. Pokud se podřídíme našim biorytmům, budeme myslet a pracovat co nejefektivněji.

Vědecká disciplína zabývající se právě lidskými biorytmy se nazývá chronologie. Podle ní každá buňka v těle podléhá vlastnímu rytmu a jen ten, kdo žije v souladu s tímto rytmem, se může radovat ze života a úspěšně fungovat. Pokud budeme ignorovat přirozený vnitřní biorytmus, může se nám to dříve či později vymstít v podobě stresů, depresí, srdečních a cévních příhod, žaludečních neuróz a trávicích problémů.

Základem je denní 24hodinový biorytmus. Naše vnitřní hodiny řídí všechny procesy v organismu, ovlivňují soustředění a vnímání, mají vliv na fyzickou a duševní kondici. Právě díky biorytmům někdo vstává s rozedněním, jiný je spáč, někdo si potřebuje zdřímnout po obědě, jiný je schopen pracovat dlouho do noci. Každý funguje jinak, ale určité hodiny jsou jinak vhodné pro naše aktivity. Tak například:

4.–6. hodina
Tělo se probouzí, snižuje se produkce melatoninu, a naopak vzrůstá aktivita hormonů. Ráno je nejlepší čas pro krátkodobou paměť, takže je vhodné si opakovat to, co budeme přes den potřebovat na různé zkoušky či semináře. V časných ranních hodinách jsme také nejcitlivější vůči bolesti.

8. hodina
Nejvhodnější čas pro snídani, protože právě v tuto dobu potřebujeme tělo zásobit energií na celý den. Dopřejme si cereálie, čerstvé ovoce, bylinkový čaj či džus.

9.–12. hodina
Jsme nejvýkonnější, práce nám jde od ruky, vše zvládáme – práci, studium. Pozor si ale dejme na těžká jídla, která by tuto energii mohla oslabit a vyvolávat u nás únavu.

13.–14. hodina
V tento čas jsme odolnější vůči bolesti. Jsme celkově otupělí, takže bychom se neměli věnovat závažnějším problémům a jejich řešení odložit na jindy. Výkonnost je snížena přibližně o 20 procent, takže v tuto dobu vyřizujte raději jednodušší, manuální záležitosti.


15.–17. hodina
Aktivita stoupá a po 17. hodině je doba nejvhodnější na sportování a udržování tělesné kondice. Na vrcholu jsou i hodnoty reagování a paměti, proto je vhodné věnovat se studiu, vzdělávání a záležitostem, které souvisí s koordinací a manuální zručností.

20.– 23. hodina
Tělo se pomalu uvolňuje, je čas na lehkou večeři. Nejvýraznější z celého dne jsou právě večer smysly a cit pro vůně a chutě. Pozor proto na přejídání na noc. Kolem 22. a 23. hodiny je tělo připraveno na to jít spát, a přes noc tak načerpat novou sílu a energii do dalšího dne.
 

Autor: Hana Křenková