Medicína

Tromboflebitida


Kategorie: Nemoc a zdraví 
16.červenec 2003
Tromboflebitida je onemocnění povrchového žilního systému. V žilách při ní dochází ke vzniku trombu (krevní sraženiny) a k okolní zánětlivé reakci.

Nejčastěji se s tromboflebitidou setkáváme ve varikózně rozšířených povrchových žilách. Je to způsobeno tím, že v rozšířených žilách krev stagnuje (zpomalí svůj tok).

 

Jak vypadá postižené místo?

 

Postižené místo je zarudlé, na pohmat bolestivé, sleduje průběh žíly, často je pohmatově zatvrdlé. Zatvrdlina přetrvává i několik týdnů po odeznění zánětu. Po zánětu často zůstává pigmentace kůže. Důležité je, že při tromboflebitidě končetina neotéká (na rozdíl od trombózy hlubokých žil).

 

Která část těla bývá nejčastěji postižena?

 

Nejčastěji se tromboflebitidy vyskytují na dolních končetinách. Na horních končetinách se mohou vyskytnout jako komplikace po intravenózních injekcích a po kanylaci. Jaká je léčba tohoto onemocnění? Nejdůležitější je komprese postižené končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou. Pacient musí při tom chodit. Z léků se používají nespecifické protizánětlivé léky typu ketofenylbutazonu nebo kyseliny tioprofenové. Jestliže má pacient teplotu, je nutno podat širokospektrá antibiotika. Lokálně se osvědčila Ketazon mast, heparinoid S nebo glykosaminoglykan. Při rozsáhlé tromboflebitidě se nasazuje antikoagulační léčba.

Autor: MUDr. Sylva Šebková