Medicína

Co je to celiakie?


Kategorie: Nemoc a zdraví 
14.červenec 2003
Celiakie je zánětlivé postižení tenkého střeva, které je vyvoláno nesnášenlivostí gliadinu, což je frakce lepku (glutenu). Lepek je obsažen v zrnech pšenice, žita, v menší míře v ječmenu a ovsu.

Jedná se o dědičné onemocnění, které je poměrně vzácné (1 nemocný z 1 000 zdravých) a manifestuje se zejména v dětském věku. Nejvyšší výskyt této nemoci je v severní Evropě.

 

Jak toto onemocnění probíhá?

 

Ač jde o nemoc především dětského věku, může se poprvé projevit až v dospělosti. Ženy jsou postiženy 2x častěji. Onemocnění se nejčastěji projevuje progredující slabostí, úbytkem hmotnosti a průjmy. Příznaky však mohou být různě intenzivně vyjádřeny. Existují i nemocní, kteří nemají prakticky žádné potíže. Časté bývá sdružení této nemoci s kožní chorobou dermatitis herpetiformis Duhring. Onemocnění je vysloveně chronické (dlouhodobé), průběh závisí do jisté míry na důslednosti dodržování dietního režimu. I malé množství lepku je schopno přivodit dramatické zhoršení nemoci. K němu může dojít i po zátěži (psychické trauma, infekce, porod aj.). Předpověď kalí relativně častý výskyt maligního lymfomu u nemocných s celiakií.

 

Jaká je léčba této nemoci?

 

Základem léčby je bezlepková dieta. Z potravy je nutné vyloučit mouku pšeničnou, žitnou, ječnou i ovesné produkty, včetně těch potravin, které tyto složky obsahují i v malém množství (omáčky, konzervy, uzeniny). Dovolena je sójová mouka, rýže, brambory, kukuřice. Dietu je třeba dodržovat dlouhodobě, nezřídka i celoživotně. Nestačí-li dietní režim, nasazují se kortikosteroidy, které tlumí zánětlivou reakci. Nesmí se zapomenout ani na substituční léčbu, která zahrnuje podávání vitamínů, minerálů a živin podle projevů a laboratorních nálezů. Obvykle je jí třeba již od začátku choroby.

Autor: MUDr. Sylva Šebková