Jak o sebe pečovat?

Lymfa a lymfatické masáže


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
03.červenec 2005
Stále více lidé navštěvuje speciálně vyškolené pravocníky, aby jim provedli lymfatickou masáž. Co je lymfa, jak taková masáž vypadá a v čem konkrétně může našemu organismu prospět?

Lymfatický systém
Lymfa je čirá tekutina, která se pohybuje v síti lymfatických cév a uzlin. Jejím úkolem je vstřebávat proteiny, krevní bílkoviny a další látky, které transportuje do krve. Lymfa obsahuje velké množství bílých krvinek, bílkovin, tuků a jiných produktů trávení. Tvoří protilátky, zachycuje bakterie a různé částečky, čímž zabraňuje vzniku infekcí.

Zvětšení lymfatických uzlin může signalizovat onemocnění této části těla. V těle máme přibližně  600 lymfatických uzlů. Hlavním odběrným místem pro lymfatické cévy je hrudní mízovod, odkud se lymfa vrací zpět do krve. Jestliže se poškodí lymfatické cévy (například úrazem, operací, infekcí), lymfa nemá jak proudit, hromadí se v podkoží a vzniká lymfatický edém.

Lymfatické masáže
Lymfodrenáž je speciální masáž, která obnovuje a zvyšuje oběh lymfy. K tomu slouží hmatová technika, kterou provádí speciálně vyškolení pracovníci. Každá drenáž se začíná krčním ošetřením, aby se uvolnila centrální oblast (žilní oblouk vpravo a vlevo do srdce). Do uvolněných mízních cest pak proniká lymfa z dalších partií.
Lymfatická masáž se provádí velmi pomalu, jedná se o lehký tlak a kruhové hmaty tak, aby odtok lymfy směřoval ke sběrným lymfatickým uzlinám.
Lymfatickou masáž lze provádět na těle jako celku, nebo se masírují vybrané části těla, například obličej a vlasová část, trup, horní nebo dolní končetiny.

Kdy lymfatická masáž ano
- vhodná je u vrozeného postižení lymfatického systému
- při otocích nohou způsobených funkčním opotřebením a otocích při zánětech kloubů
- u chronických revmatických otoků
- při ukládání tuku v podkoží, při obezitě
- u celulitidy
- při rehabilitaci u sportovců nebo lidí, kteří podstatnou část dne stojí na nohou
- při kožních potížích, akné, slouží k regeneraci pleti
- při chronických zánětech nosních dutin, při bolestech hlavy, zad, krku, migrénách
- slouží jako prostředek k očistě celého organismu a posílení imunity

Kdy lymfatická masáž ne
- nesmí se provádět při akutním virovém nebo bakteriálním onemocnění
- při otocích způsobených poruchou srdce, jater nebo ledvin
- při akutním žilním onemocnění

Autor: Hana Křenková