Medicína

Školička internetu pro seniory


Kategorie: Aktuality 
16.květen 2003
„Školička internetu“ začne probíhat poslední květnový týden, vždy dvakrát týdně a potrvá do konce června. Během deseti hodinových lekcí se senioři seznámí se základy práce s počítačem, s programem Windows a s využitím internetu, včetně zasílání e-mailů.

Dle ředitelky Nadačního fondu Elpida mgr. Zdenky Gonsiu je pro seniory velice důležitá komunikace s okolním světem. Nadační fond Elpida proto pořádá kurzy internetu pro dvě pražská Centra sociálních služeb. Dnešní seniorská generace většinou moderní výpočetní techniku nepoužívala. Není však důvod, proč by také senioři nemohli vyzkoušet vyhledávání informací na internetu či práci s textovými soubory na počítači. 

Na přípravě tohoto projektu se kromě studentů, kteří budou zároveň lektory kurzu, podílel odbornou radou i profesor Stanislav Jireš z Vysoké školy ekonomické v Praze. Profesor Jireš vede Senior Internet klub a je garantem Univerzity třetího věku při VŠE. 

Záměr Nadačního fondu Elpidy přivítal jako důležitou součást aktivit pro seniory v oblasti moderní technologie, na kterých se mohou podílet zároveň také mladí lidé. Na základně vstupního dotazníku bylo zjištěno, že asi polovina seniorů s počítačem již někdy pracovala. S internetem již tak velkou zkušenost nemají. Senioři očekávají, že se dozvědí, jak si na internetu vyhledat nejnovější zprávy, kulturní přehledy nebo jak komunikovat s přáteli v České republice i v cizině. 

Nadační fond Elpida vznikl v červnu roku 2002 a jeho zřizovatelem je mezinárodní farmaceutická společnost s vlastním vývojem a výzkumem originálních léků GlaxoSmithKline (GSK). Tento nadační fond byl zřízen za účelem podpory českého zdravotnictví, zlepšení kvality lidského života seniorů prostřednictvím konkrétních projektů a v neposlední řadě proto, aby podporoval mladé české vědce v oblasti molekulární biologie.

Více informací www.elpida.cz

Autor: zpracováno redakčně