Medicína

Cviky proti bolestem hlavy


Kategorie: Zajímavosti 
16.květen 2003
Bolest hlavy dokáže jistě potrápit každého z nás. Nemůžeme se soustředit na práci, jsme podráždění a nervózní. Tabletka sice zabere, alespoň na čas, v poslední době po ní ale saháte až příliš často a uvědomujete si, že to není zase až tak dobré řešení. Co tedy s tím?

Pokud bolest hlavy není způsobena vážnou chorobou, jako například rakovinou, vysokým krevním tlakem, onemocněním mozku apod., můžete si od bolesti odpomoci jednoduchými cviky na krční páteř, která bývá často přetěžována nebo nevhodně zatěžována a způsobuje zmiňované potíže. Následující cvičení provádějte pravidelně, nejlépe každý den. Uvolníte si krční svaly a prokrvíte nervy páteře a hlavy.

Cvik první: Pohyby hlavou dopředu a dozadu

Úplně uvolněte krční páteř tak, aby se brada dostala co možná nejblíže k prsům. Nechte hlavu chvíli volně ležet. Pak ji znovu zvedněte a postup opakujte. Cvičte nejméně 10x.

Cvik druhý: Kroužení hlavou

Spusťte hlavu na prsa a pak jí pomalu opisujte kruhy doleva a na druhou stranu. Celou dobu musí být krk uvolněný. Opakujte nejméně 5x na každou stranu.

Cvik třetí: Úklony hlavou do stran

Nechte ramena a tělo nehybné a pomalu otáčejte hlavou doleva co možná nejvíc to půjde. Pak se vraťte zpátky a opakujte totéž na druhou stranu. Cvičte 5x na každou stranu.

Cvik čtvrtý: Obměna cviku 2

Vysuňte hlavu co nejvíc dopředu. Otáčejte hlavou tak, aby brada opisovala kruh ve vodorovné rovině, tvář směřuje dopředu. 5x doleva, 5x doprava.

Cvik pátý: Obměna cviku číslo 3

Hlavu na prsa, pomalu otáčejte šikmo doleva nahoru a pomalu zpátky. To stejné na druhou stranu. Provádějte 5x na každou stranu.

Cvik šestý: Tlak rukou na hlavu

Levou ruku si přiložte na pravý spánek a tlačte hlavou proti ruce. Cvičte 5x. Pak přiložte pravou ruku na levý spánek a vytvořte protitah, také 5x.

Cvik sedmý: Ramena

Nesmíme také zapomenou uvolnit ramena. Postavte se rovně, ruce podél těla a zvedejte ramena co nejvíc můžete nahoru a zpátky. Provádějte 20x a 20x pak opisujte rameny kruhy dopředu a dozadu.

Jestliže bolest přetrvává, navštivte lékaře. Je třeba komplexní vyšetření k odhalení možných příčin. Je možné, že za vším stojí nevážné příčiny jako například nedostatek spánku nebo jeho nadbytek, bolest hlavy po nadměrné konzumaci lihovin, stres a další, jindy je to důsledek neléčeného vysokého krevního tlaku, případně jiného onemconění. Zjištění příčiny bolesti umožní nasadit účinnou léčbu.

Autor: Hana Křenková