Kožní nemoci

Atopický ekzém


Kategorie: Kožní nemoci 
10.březen 2005
Atopický ekzém je svědivé kožní onemocnění, geneticky podmíněné. Často se vyskytuje v rodinách, kde rodiče dítěte nebo sourozenci trpí astmatem, alergickou rýmou, potravinovou alergií apod. Bývá přítomna suchá, chladná, olupující se kůže a bílý dermografismus (působení tupého předmětu na kůži vyvolá výraznou místní reakci, zbělení).

Atopický ekzém patří k nejčastějším kožním onemocněním dětí, ale může se vyvinout v kterémkoliv věku. Existují tři formy: kojenecká, dětská a dospělá.

 

Kojenecká forma (asi 60 %) se objevuje obvykle do půl roku života v oblasti hlavy a obličeje, odkud se může rozšířit i na další části těla. Vzniká výsev pupínků a puchýřků, následuje mokvání a vznik stroupků a šupinek.

 

Dětská forma (30 %) vzniká v období mezi 1. až 4. rokem života. Je charakterizována lokalizací zejména v loketní a podkolenní jamce, na zápěstí. Kůže obvykle nemokvá, bývá zhrubělá. Při škrábání může dojít k zanesení infekce.

 

Dospělá forma (9 %) má podobnou lokalizaci jako forma dětská, může však postihovat i další oblasti. Svědění je velmi intenzivní a změny na kůži jsou zvýrazněny.

 

Jednotlivé formy mají s postupujícím věkem tendenci ke zmírňování projevů. Projevy se zhoršují na podzim a na jaře, výrazné zlepšení nastává v létě. Velký vliv může mít i psychický stav. Léčba je dlouhodobá a zahrnuje: celkovou dietu (vyloučení nevhodných potravin, např. je-li dítě alergické na bílkoviny kravského mléka, je třeba volit bezmléčnou stravu), úpravu domácího prostředí (odstranění roztočů, prachu), volbu vhodného prádla a oblečení, které nedráždí kůži (bavlna namísto umělých vláken), používání nedráždivého mýdla, celkovou péči o kůži s promašťováním, užívání lokálních kortikosteroidů, podávání antihistaminik. U dětí se doporučuje koupání méně často a krátce, používání neparfémovaného mýdla, prádlo a oblečení dotýkající se přímo kůže má být z čisté bavlny, prané v nedráždivém pracím prostředku, přílišným oblékáním nepodporovat pocení, udržovat krátké nehty, nepřetápět místnosti (vhodná je teplota 19 až 20 °C), není však vhodný ani chlad, podpora klidného spánku, nestresující rodinné prostředí, rodiče by neměli doma kouřit. Blahodárný vliv má opatrné slunění a mořská voda.

Autor: Jindra Bláhová