Medicína

VFN otevřela nové centrum pro staré lidi s demencí a depresí


Kategorie: Aktuality 
10.únor 2003
Pro starší pacienty, kteří trpí různými druhy duševních chorob, od demencí přes deprese až po různé druhy úzkostných stavů, vzniklo v Praze moderní gerontopsychiatrické oddělení.

Po dvouměsíční rekonstrukci je dnes slavnostně otevřeli lékaři Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

 

Oddělení má 28 lůžek pro pacienty ve věku nad 60 let, řekl novinářům přednosta psychiatrické kliniky VFN Jiří Raboch. Demence postihuje pět až šest procent lidí vyššího věku. Přináší problémy nejen postiženému, ale také jeho nejbližším, uvedl Raboch. V novém oddělení se budou léčit především lidé z Prahy 2. Maximální délka pobytu pacientů bude 56 dnů. "Léčení našich pacientů je spojeno s vysokými výdaji nejen v oblasti zdravotnické, ale také sociální péče," řekl Raboch. Pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Na den a lůžko přispívají částkou 550 korun. Snahou lékařů je však vracet pacienty domů, a to co nejdříve. Kvůli stále rostoucímu počtu lidí, kteří potřebují pomoc psychiatrů, podporují lékaři z VFN také rozvoj denních stacionářů a ambulantních klinik. V ČR je nyní 23 denních stacionářů. Přibývá sice soukromých ambulancí, ale psychiatrů je stále nedostatek, uvedl přednosta. V ČR připadne deset psychiatrů na 100 000 obyvatel, což je o třetinu méně než v zemích EU.

 

Ve zrekonstruovaném oddělení využívají také zcela nových metod léčby, mezi něž patří například transkraniální magnetická stimulace. "Je to nová, experimentálně zajímavá metoda, kdy energií cíleně ovlivňujeme určité části mozku. Využívá se k léčbě afektivních nebo úzkostných poruch," dodal Raboch.

 

Rekonstrukce a nové vybavení stálo více než tři miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví přispělo téměř 2,5 milionu, půl milionu korun dal Vondráčkův nadační fond.

Autor: Zdroj ČTK