Medicína

Večerník Praha: Havel změnil nemocnici, bude klientem IKEM


Kategorie: Aktuality 
06.únor 2003
Bývalý prezident Václav Havel se rozhodl opustit Ústřední vojenskou nemocnici v Praze-Střešovicích, kde ho ošetřovali při jeho četných zdravotních problémech.

Stane se klientem Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze-Krči (IKEM), informoval Večerník Praha. Ředitel vojenské nemocnice Miroslav Bartoš přitom v úterý Mladé frontě Dnes (MFD) řekl, že Havel zůstává i nadále jejich pacientem. Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík mu je podle Bartoše k dispozici a může za ním kdykoli přijít, stejně jako k ostatním členům někdejšího konzilia, kteří mu již rozepsali kontroly.

 

Lékař IKEM Jan Malý Večerníku Praha řekl, že vyhověli Havlově žádosti, aby ho převzali do péče. Zajistí mu pravidelné kontroly a postarají se o něj v případě zhoršení jeho zdravotního stavu v oblasti kardiovaskulární, metabolické a břišní chirurgie. Zdravotnickému zařízení však chybějí plicní specialisté a Havel poměrně často mívá různé dýchací potíže. Podle deníku byli střešovičtí lékaři Havlovým rozhodnutím rozčarováni. Bývalý prezident podle nich zřejmě následuje svou ženu Dagmar, která byla v posledních letech pacientkou IKEM. Večerník připomněl, že prezidentské apartmá se třemi pokoji ve vojenské nemocnici přijde na 5000 korun za den, za nadstandardní pokoj v IKEM se nepřiplácí nic.

 

Zdravotní potíže trápí Havla již řadu let, jejich vinou bývá také často hospitalizován. Za dobu své prezidentské funkce strávil v nemocnici více než 200 dní. Nejvíce času, téměř 2,5 měsíce, pobýval na lůžku v roce 1998 kvůli akutní operaci proděravělého tlustého střeva.

Autor: Zdroj ČTK