Medicína

Nikotinová léčba nezpůsobuje rakovinu


Kategorie: Aktuality 
21.leden 2003
Náhradní nikotinová léčba nezpůsobuje podle České koalice proti tabáku rakovinu.

Uvedla to předsedkyně koalice Kateřina Langrová v reakci na nedávnou studii amerických lékařů, podle níž nikotin aplikovaný při léčbě ke zmírnění abstinenčních příznaků při odvykání kouření podporuje nádorové bujení.

Americkou studii publikoval časopis The Journal of Clinical Investigation. Při náhradní nikotinové léčbě se do lidského těla dostává nikotin v tabletách, žvýkačkách nebo při inhalování. Náhradní terapie je určena kuřákům, kteří při kouření vstřebávají 4500 látek, z nichž 61 je rakovinotvorných. Langrová uvedla, že podle klinických studií jsou příčinou většiny zdraví škodlivých následků kouření právě látky z tabákového kouře, a nikoliv nikotin.

Náhradní terapie pomáhá kuřákům zbavit se závislosti tak, že dodávají čistý nikotin bez všech toxických rakovinotvorných látek v množství menším, než se kterým se setkávají při kouření. Podle Langrové je riziko rozvoje rakoviny při krátkodobé terapii zanedbatelné ve srovnání se zdravotními riziky při dlouhodobém kouření. Náhradní nikotinová léčba prošla náročným ověřováním a za 24 let ji v celém světě zkusily miliony kuřáků.

Autor: Zdroj ČTK