Medicína

Loni bylo v ČR hlášeno 642 případů klíšťové encefalitidy


Kategorie: Aktuality 
21.leden 2003
Loni bylo v Česku hlášeno 642 případů klíšťové encefalitidy neboli klíšťového zánětu mozku. V hlavním městě zaznamenali lékaři 71 případů.

Klíšťová encefalitida může způsobit vážné neurologické komplikace, v některých případech dokonce končí smrtí. Lidé se však proti tomuto onemocnění mohou chránit očkováním, na rozdíl od lymské boreliózy, kterou také klíšťata mohou přenášet.   

Na českém trhu jsou dvě očkovací látky chránící proti viru, který encefalitidu způsobuje. Jedna z vakcín byla speciálně vyvinuta zvlášť pro děti a zvlášť pro dospělé. Podle Jiřího Berana z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové speciální vakcína určena pro děti od jednoho do 11 let méně zatěžuje dětský imunitní systém.   

Počet onemocnění v posledním desetiletí kolísá, minimum je 415 případů z roku 1997 a nejvíce, 743 případů, bylo hlášeno v roce 1995. Nejvíce infikovaných klíšťat je v oblastech kolem řek. Podél Vltavy a Berounky je infikováno pět procent klíšťat.   

První příznaky zánětu mozku se objevují asi sedm dní po přisátí infikovaného klíštěte a bývají často zaměňovány s chřipkou, protože mezi ně patří zvýšená teplota, pobolívání hlavy a kloubů. Řada případů se do statistik ani nedostane, protože při mírném průběhu postižený mnohdy k lékaři nepřijde.   

U některých pacientů do týdne nastupuje druhá fáze onemocnění - vysoké horečky, poruchy stability, zvracení. V tomto období může dojít k poškození mozku. U dětí bývá průběh onemocnění mírnější, u starších lidí může být velmi těžký. V akutní fázi mohou ochrnout končetiny, svaly břicha i hrudníku. Úmrtnost se pohybuje od 0,3 do 3,7 procenta případů.   

Podle Berana je možné nechat se očkovat po celý rok. Vakcína se aplikuje ve třech dávkách a organismus je proti encefalitidě chráněn od dvou týdnů po aplikaci druhé dávky. Očkování není hrazeno ze zdravotního pojištění, ale některé pojišťovny je dětem nebo mladým lidem částečně platí.

Autor: Zdroj ČTK