Medicína

Výkon Václava Havla ve funkci hlavy státu komplikovaly nemoci


Kategorie: Aktuality 
07.leden 2003
Výkon a nasazení Václava Havla ve funkci hlavy státu komplikovaly jeho nemoci. Od roku 1990 byl kvůli závažným zdravotním problémům sedmnáctkrát hospitalizován.

V nemocnici strávil za tu dobu 230 dní a "promarodil" odhadem přes tři sta dní, nepočítaje v to rekonvalescenci a ozdravné pobyty. Prezident však úřadoval, i když byl nemocný, proto nelze počítat "nemocné" dny jako plnou pracovní neschopnost.   

Několikrát byl Havlův život vážně ohrožen. Například v prosinci 1996 mu lékaři se zhoubným nádorem odebrali i polovinu pravé plíce. V dubnu 1998 mu při protržení tlustého střeva zachránil život rakouský chirurg Ernst Bodner. Na přelomu července a srpna téhož roku zkomplikovala Havlův pooperační stav porucha srdečního rytmu. V tomto snad pro prezidenta po zdravotní stránce nejkrizovějším roce strávil Havel v nemocnici nejvíce času - téměř dva a půl měsíce.   

Na Havlově zdravotním stavu se podepsalo věznění, při kterém prodělal neléčený zápal plic, a také silné kouření. Toho však nechal ihned po operaci plic. Podle lékařů u něj dominuje léta chronická bronchitida, a po odstranění části pravé plíce má často potíže s její nevzdušností. Škodí mu také prudké střídání teplot, klimatizace nebo suchý vzduch v letadle. Mnohdy pro prezidenta nebylo vhodné ani podnebí navštívené země a několikrát musel oficiální návštěvu i předčasně ukončit. Lékaři, v čele s Iljou Kotíkem, který se jako osobní lékař stará o Havla šestým rokem, mu proto doporučovali, aby se více šetřil a omezil cestování.   

Přesto, že zdravotní potíže trápily Václava Havla po celou dobu, co stál v čele státu, nebyl jediným nemocným evropským prezidentem. Například bývalou ruskou hlavu státu Borise Jelcina série onemocnění v závěru prakticky proměnila v prezidenta na částečný úvazek. Kvůli problémům s plícemi koncem roku 1996 chyběl půl roku v úřadu i rakouský prezident Thomas Klestil. Perforace tlustého střeva potrápila v červnu 2000 slovenského prezidenta Rudolfa Schustera.   

Nejzávažnější operace a hospitalizace prezidenta Havla:
    24. března až 3. dubna 1990 - Operace břišní kýly.
    27. května až 4. června 1993 - Podrobil se plánovanému chirurgickému zákroku. Nešlo o žádný životně důležitý orgán.
    13. února 1996 - Lékaři Havlovi provedli akutní operační zákrok pro náhlé krvácení z polypu v ústní dutině.
    25. listopadu až 27. prosince 1996 - Se zánětem plic byl hospitalizován na třetí chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil asi 15 milimetrů velký zhoubný nádor. Úřadovat začal 1. března 1997.
    2. až 18. listopadu 1997 - Po prodělané viróze koncem října vznikl u Havla zjitřený chronický zánět průdušek a později byla postižena přilehlá část plic (bronchopneumonie).
    12. až 22. února 1998 - Do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN)
byl přijat s virovým onemocněním. Lékaři mu 18. února zacelili
otvor v kůži na krku po tracheotomii po operaci plic.
    14. dubna až 13. května 1998 - Prezident, který pobýval od 9.dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva. Těžká operace s sebou přinesla řadu pooperačních komplikací. Do Prahy se vrátil 6. května a léčil se v ÚVN.
    23. července až 28. srpna 1998 - Havel v Praze podstoupil 26.července druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Operoval ho opět Bodner. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi (úprava rytmu srdce elektrickým výbojem). V prosinci ještě onemocněl virózou.
    20. až 28. května 1999 - Do nemocnice ho přivedla recidiva chronické bronchitidy.
    4. až 17. června 2000 - Havlovi odstranili břišní kýlu - pozůstatek operací tlustého střeva. Během roku onemocněl ještě pětkrát zánětem průdušek a chřipkou a celkově byl třikrát v nemocnici.
    12. až 24. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu.
    24. až 27. září 2001 - Prezident kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi. V tomto roce byl v nemocnici čtyřikrát.
    17. až 23. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován. Zánět horních cest dýchacích ho trápil i v říjnu.

Autor: Zdroj ČTK