Medicína

Pražská záchytka byla plná - Nový rok tu přivítalo 14 opilců


Kategorie: Aktuality 
03.leden 2003
Celkem 14 lidí zmožených alkoholem přenocovalo ze Silvestra na Nový rok na pražské záchytce ve vinohradské nemocnici.

Všech 14 lůžek bylo zaplněno, čímž se opakovala tradice silvestrovské noci z let minulých. "Zhruba do jedné hodiny po půlnoci byl klid, přijali jsme jen pár známých zákazníků. Potom k nám začaly záchranky navážet lidi z Václavského a Staroměstského náměstí. Byli mezi nimi i tři cizinci, což je proti dřívějšku méně. Do časného rána byla naše kapacita využita stoprocentně," řekl ČTK lékař Jan Podlaha.

  Kdysi se o záchytce říkalo, že je nejdražším pražským hotelem, což už však dávno není pravda. "Přenocování zde nyní stojí 1788 korun," uvedl Podlaha. Při nutnosti vyšetření, například rozborů krve či moče, může cena stoupnout.

Na ambulanci popálenin nemocnice na Královských Vinohradech nemuseli přijímat větší úrazy, šlo jen o drobná poranění. Bez práce o svátcích nejsou ani lékaři zubních pohotovostí. Potvrdilo se to také na Silvestra, kdy v ordinaci v Palackého ulici ošetřili od večera do dnešního poledne na 150 nešťastníků.

"Máme tu doslova galeje - jen dopoledne usedla na zubařském křesle zhruba stovka lidí," komentovala to jedna ze sestřiček. Úrazů bylo minimálně. Jako vždy přicházeli zejména ti, kteří o zubní hygienu nedbají. I zubaři však soudí, že vstoupit do nového roku se slintákem pod krkem není zrovna nejšťastnější.

Na další zubní pohotovosti v Pacovské ulici v Praze 4 měli za stejnou dobu kolem čtyř desítek případů. Mezi ošetřenými byl i německý turista, který na silvestrovské veselí doplatil zlomenou čelistí.

Autor: Zdroj ČTK