Medicína

V Ústí mají přístroj, který včas odhalí zelený zákal


Kategorie: Aktuality 
12.prosinec 2002
V Ústí nad Labem budou mít občané od ledna možnost nechat si vyšetřit oči na novém přístroji, který umí včas odhalit zelený zákal.

"Laserový analyzátor upozorní na glaukom (zelený zákal) v jeho raných stadiích, kdy ještě člověk nepociťuje žádné problémy se zrakem," řekla ČTK prezidentka České glaukomové společnosti Ivana Liehneová. V Česku jsou podle ní zatím dva tyto diagnostické přístroje: v Praze a v ústecké glaukomové poradně v Thomayerově ulici. Pacienti z celého Ústeckého kraje se již mohou začít telefonicky objednávat na čísle 475 200 158. Za preventivní vyšetření obou očí zaplatí 350 korun. Pojišťovny zatím podle Liehneové tento úkon nehradí. „Jednáme však s nimi, zda by v rámci prevence toto vyšetření neplatily alespoň některým rizikovým skupinám obyvatel“, uvedla oční lékařka.

Preventivní vyšetření by podle ní měl absolvovat každý občan starší 40 let. Ke vzniku onemocnění glaukomem může přispět například zvýšený nitrooční tlak, výskyt zeleného zákalu v rodině, cukrovka a poruchy krevního tlaku, silná krátkozrakost a dalekozrakost, uvedla Liehneová. Vyšetření na novém přístroji, který stál 1,5 milionu korun, je rychlé, bezbolestné a trvá asi pět minut. Není při něm nutné nic kapat do očí. Přístroj se oka během vyšetření ani nedotkne.

Podle informací Světové zdravotnické organizace trpí některou z forem glaukomu 67 milionů lidí. Ve vyspělých zemích má 17 procent lidí starších 65 let slabší zrak právě kvůli tomuto onemocnění. Vzniku zeleného zákalu nelze podle Liehneové zabránit. Právě jeho včasné zjištění a poté správná léčba dávají pacientovi naději, že jeho zrak bude zachován do konce života, zdůraznila lékařka.

Autor: Zdroj ČTK