Léčivé rostliny
Pukléřka islandská
Jedním z farmakologicky významných druhů lišejníků je pukléřka islandská (Cetraria islandica L.) z čeledi Parmeliaceae, lidově nazývaná islandský mech. Pukléřka reprezentuje tradiční drogu používanou lidmi již několik staletí. Některé další druhy lišejníků se v současné době intenzivně zkoumají. Pro své antibiotické účinky mohou představovat v budoucnu důležitý zdroj antibiotik.
Popis:
Pukléřka islandská je lišejník s olivově zelenou
vystoupavou stélkou, která tvoří přechod mezi lupenitými a keříčkovitými typy.
Rozšíření:
Roste pevně přichycená k podkladu na zemi,
skalách a kamenech. U nás se s pukléřkou setkáme nejčastěji v suchých
jehličnatých lesích, na písčitých půdách. Pukléřka islandská je typickým
lišejníkem severské tundry; je rozšířena v severní a střední Evropě.
Historie používání:
Pukléřka islandská
je tradiční léčivou drogou severských zemí, velké oblibě se těší zejména na
Islandu. Dodnes představuje nejen ceněnou léčivku, ale i důležitou
potravinářskou surovinu. Z pukléřky se v těchto oblastech mele mouka, ze které
se peče běžné (ve směsi s dalšími druhy obilí) i vánoční pečivo (čistá
pukléřková mouka). Kvašením pukléřky se připravuje oblíbený nakyslý nápoj, který
se před konzumací ředí vodou. Pukléřka se používala také jako náhražka
nedostatkové soli ke konzervaci masa. Od 18. století se s pukléřkou můžeme
setkat v mnohých evropských lékopisech. Lidově se pukléřka islandská používá při
astmatu, při léčbě tuberkulózy, onemocněních močového měchýře a ledvin.
Sběr:
Předmětem sběru je celá suchá stélka (Lichen
islandicus), která se může sbírat po celý rok. Obsahové látky: Hlavní
obsahovou látkou je membránový sliz tvořený polysacharidy a látkami hořké chuti,
tzv. lišejníkovými kyselinami (fumaroprotocetrarová, protolichesterová,
cetrarová, protocetrarová atd.). Pukléřka islandská obsahuje dále pektiny,
vitamin A, některé vitaminy skupiny B a jod.
Vlastnosti:
Mucilaginosum, baktericidum, antitusikum,
amarum, stomachikum, antiemetikum, antidiabetikum, protektivum, antihidrotikum.
Účinek na organismus:
Membránový sliz
chrání sliznici hltanu a dalších orgánů trávicí soustavy při zánětlivých
onemocněních, je vhodnou drogou při suchém dráždivém kašli. Hořké lišejníkové
kyseliny podporují vylučování žaludeční šťávy, a tím pozitivně ovlivňují trávicí
procesy. Lišejníkové kyseliny mají silný antibiotický účinek. Pukléřka se
používá při rekonvalescenci, stavech celkové slabosti organismu apod.
Použití:
Jednotlivá dávka jsou 2 g drogy na přípravu
odvaru. Užívá se 2-3krát denně po jedné lžíci jako stomachikum, tonikum a
protektivum. Macerát připravíme z jedné kávové lžičky drogy a šálku vody. Pije
se 3-5krát denně.
Toxicita a vedlejší účinky:
V terapeutických dávkách
nemá vedlejší účinky a není toxická. Při překročení těchto dávek může dojít k
podráždění trávicích orgánů, případně se může projevit průjem.
Další význam:
Pukléřka islandská je důležitou složku
potravy sobů.
Zajímavosti:
Lišejníky představují spojení dvou
odlišných organismů, zelené řasy či sinice a houby. Toto trvalé spojení je pro
oba organismy výhodné. Zelené řasy jsou schopné fotosyntézy, při níž vznikají
jednoduché cukry, které mohou houby využívat a které si sami nedokáží vytvořit.
Houba zase zajišťuje ochranu před nadměrným slunečním zářením a pohlcuje
vodu, nezbytnou pro fotosyntézu. Lišejníky jsou vesměs citlivé na
znečištění ovzduší a jsou pro nás jejich dobrým indikátorem. Z lišejníků lidé
získávali žluté, hnědé, červené a fialové barvivo, kterým barvili např. ve
Skotsku tradiční pánské kostkované sukně, kilty. Z lišejníku rodu
Roccella se získává lakmus, chemický indikátor kyselého a zásaditého
prostředí.