Neplodnost

Globální konference o neplodnosti v Praze


Kategorie: Neplodnost 
28.listopad 2002
Ve dnech 16. a 17. listopadu proběhla v Praze 2. globální konference o neplodnosti. Tématem konference byly především moderní metody léčby neplodnosti.

Byly zveřejněny výsledky multicentrické studie (realizované v Belgii, Švédsku a USA) zaměřené na zdravotní stav dětí počatých metodou ICSI (intracytoplasmatická injekce spermie).

Ve výsledcích studie se konstatuje, že jde o důkaz bezpečnosti dnešních léčebných metod. Sledována byla skupina 300 pětiletých dětí (dvojčata, trojčata atd. byla ze studie vyloučena) počaté metodou ICSI a skupina 266 stejně starých dětí počatých přirozenou cestou. Zásadní rozdíly v jejich zdravotním stavu a růstu nebyly shledány, s určitými menšími odlišeními - ve skupině „ICSI“ byla porodní hmotnost nepatrně nižší a byl častější výskyt neonatálních komplikací, ale bez vlivu na budoucí vývoj dítěte, a bylo v ní zaznamenáno nepatrně častější využití fyzioterapie a logopedie.

2. globální konference o neplodnosti měla název Neplodnost ve třetím tisíciletí. Jejím cílem bylo prezentovat nejnovější vědecké poznatky, zvýšit úroveň obecných znalostí o neplodnosti a projednat některé závažné otázky, mezi které patří například ekonomické, geografické a sociální bariéry léčby. V celém světě je asi 10 % neplodných párů, což je asi 60 až 80 milionů dvojic. Nejde ale o globální problém - podstatně větší podíl neplodných párů připadá na průmyslově vyspělé státy, zejména na Evropu, Severní Ameriku a částečně Japonsko.

Autor: Mgr. Hana Frycová