Onkologické aktuality

Jak brání červené víno vzniku nádorů?


Kategorie: Choroby Onkologické aktuality Závislosti 
19.listopad 2002
O tom, že červené víno snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny, se hovoří již poměrně dlouho. Podle časopisu THE LANCET je však nyní již znám možný mechanismus účinku.

Ve slupkách vinných hroznů je totiž obsažen tzv. resveratrol, jenž se v organismu mění na protinádorovou složku piceatannol.

Tato konverze je katalyzována enzymem CYP1B1, který se v nadbytku vyskytuje právě v nádorových buňkách. U tohoto enzymu se původně předpokládalo, že vznik nádorů podporuje. Nyní se spíše předpokládá , že za pomoci látek získaných z potravy (např. již uvedený resveratrol z vína) naopak růstu nádorů brání. Pokud toto platí, potom lze CYB1P1 označit za záchranný enzym, který způsobuje přírodní aktivaci proléčiva na látku léčivou.

To by také vysvětlovalo, proč není výskyt nádorů mnohem častější. V každém lidském těle se totiž denně vytvoří několik zmutovaných (rakovinných) buněk. Z převážné většiny těchto buněk se však nádory nevytvoří.

V současné době se pracuje na proléčivech aktivovaných enzymem CYB1P1. Tato proléčiva jsou svou strukturou podobná resveratrolu. Již byly nalezeny látky, které jsou i 1000x účinnější při zkouškách na tkáňových kulturách. Na jejich klinických studiích by se mělo začít pracovat v průběhu příštích pěti let.

Autor: Mgr. Jiří Široký