Medicína

Péče o ruce a nohy (úvod)


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
02.říjen 2005
Ke kráse i půvabu patří upravené nehty na rukou a na nohou, o které je potřeba se pravidelně starat. Alespoň jednou za týden bychom si tedy měly vyhradit čas na manikúru a pedikúru.

Nehet
Zdravý nehet je růžová, lesklá a hladká destička v průměru asi 0,5 mm silná. Je průhledná a skládá se ze tří až čtyř vrstev tvrdých drobných šupinek, které na sebe pevně přiléhají. Při růstu se nehet pohybuje po nehtovém lůžku, což je vrchní část posledního článku prstu těsně pod nehtem. Celý nehet je lemován nehtovou kůžičkou, a to po stranách a u kořene nehtu v oblasti lunuly (bílý měsíček), kde je nehet nejvíc připevněn. Všechny části nehtu je třeba upravovat a ošetřovat.

Pěstěné ruce
Ruce si myjte teplou vodou a toaletním mýdlem. Na mytí rukou nepoužívejte saponáty, přípravky na mytí nádobí apod., neboť pokožku nadměrně vysušují. Při velkém znečištění používejte malý kartáček, kterým za pomoci mýdla odstraníte špínu ze všech vrásek, záhybů a jinak nedostupných míst v okolí nehtu či pod nehtem. Po umytí ruce dokonale usušte a nakonec ošetřete krémem. Mytím se totiž z kůže odstraňuje mastný film, který pokožku chrání a chvíli pak trvá, než ho opět obnoví. Používejte proto speciální výživný krém na ruce. Při práci s chemickými přípravky, ale i špínou či saponáty při úklidu používejte gumové rukavice.

Autor: Gabriela Maděričová