Choroby

Léčba klobásovým jedem


Kategorie: Choroby Zajímavosti 
01.říjen 2002
Otrava klobásovým jedem (odborně zvaná botulismus) je známa po staletí. Tento jed (botulotoxin) se vyskytuje nejčastěji ve špatně tepelně zpracovaných potravinách, kde se tudíž mohou množit různé mikroorganismy včetně Clostridium botulinum, která klobásový jed produkuje.

Jed sám se teplem rozkládá, ale jeho citlivost vůči teplotě je velmi kolísavá. Někdy může být zničen teplotou 90oC za 1 minutu, jindy snese var po dobu 15 minut. Vlastní otrava se projevuje suchostí v ústech, polykacími obtížemi a mlhavým až dvojitým viděním. Pokud není včas léčena antibotulinovým sérem, dochází k obrně jazyka, snížení svalových reflexů později i k neschopnosti dýchacích svalů se stahovat a tak zajišťovat dýchání a následkem toho ke smrti. Právě popsaný účinek upoutal pozornost vědců, kteří si uvědomili, že by bylo možné botulotoxin použít při léčbě některých onemocnění, kde je hlavním příznakem mimovolní stah.

Poprvé byl botulotoxin použit v 70. letech minulého století při léčbě šilhání u primátů. V roce 1980 se objevují první práce o použití u člověka v léčbě poruchy napětí obličejových svalů. (V současnosti se tohoto fenoménu využívá též v kosmetice při odstraňování vrásek). Od té doby šíře léčebného použití botulotoxinu v neustále narůstá. Jen namátkou lze uvést: dětskou mozkovou obrnu, roztroušenou mozkomíšní sklerózu, syndromy spojené s zvýšeným napětím svalových vláken či některé chronické bolesti hlavy. Například při dětské mozkové obrně zdvojnásobují dlouhé kosti v průběhu prvních čtyř let života svou délku, zatímco postižené svaly rostou mnohem pomaleji a tak vznikají klasické deformace končetin. A právě aplikace botulotoxinu dokáže tento zpomalený růst svalů při dětské mozkové obrně zlepšit.

Ideální způsob léčby je rychlá a přesná injekční aplikace roztoku botulotoxinu k danému svalu.

Autor: Mgr. Jiří Široký