Žena a zdraví

Každodenní péče o pleť


Kategorie: Péče o pleť 
26.září 2004
Pro udržení krásné a zdravé pleti i v pozdějším věku je nutné osvojit si návyky v podobě každodenní péče o pleť, tzn. její čištění, ochrana a dodržování osobní hygieny.

Základem je sprchování minimálně jednou denně, samozřejmě pokud sportujeme je vhodné osprchovat se po každé takovéto fyzické námaze. K mytí postačí sprchové gely nebo toaletní mýdla, ale vzhledem k tomu, že mýdlo narušuje kyselý filtr na povrchu pokožky, což jí neprospívá, platí zde spíše pravidlo čím méně, tím lépe. Stejně tak voda, která obsahuje chlor, může citlivější pokožce způsobit problémy. Mýt se, ale musíme, tudíž se mýdlu ani vodě nevyhneme, takže pokožku těla ochráníme používáním tělového mléka, sice pravidelně, není však nutné denně, protože se nevystavuje tolika nepříznivým vlivům jako pokožka obličeje a rukou.

Pro obličej je nejšetrnější používání pleťového čistícího mléka a pleťové vody. Pozor, ale na pleťovou vodu obsahující alkohol, protože nadměrně vysouší. Mastnější pleť se po ní sice krátkodobě vylepší, nicméně je vysoušením nucena k nadměrné produkci mazu. Na suchou pleť pleťová voda s alkoholem vůbec nepatří.

Správné čištění pleti a její ochrana
Na vatový kosmetický tamponek nebo kousek vaty se nanese pleťové mléko. Postupně se s ním přejíždějí jednotlivé partie obličeje a krku (na který se často zapomíná), aby se z povrchu odstranily nečistoty a zbytky líčidel. Dočištění se provádí tamponkem s pleťovou vodou, dokud se objevují nečistoty. Na závěr se použije pleťový krém, který se rozprostře po celém obličeji. Na čele se roztírá odspodu nahoru a směrem ke spánkům. V okolí očí nejprve pod oči a pak je třeba ho jemně vklepat. Na tvářích se krém roztírá směrem od nosu ke spánkům a v okolí úst se postupuje od brady po obou stranách úst až k nosu.

Autor: Gabriela Maděričová