Medicína

Pardubice rozšíří službu chránící životy postižených a seniorů


Kategorie: Aktuality 
10.září 2002
Po roční zkušenosti s napojením 33 osaměle žijících zdravotně postižených a seniorů na pult centrální ochrany městské policie se Pardubice rozhodly pro rozšíření této služby.

Program Signál v tísni totiž během roku zachránil život dvěma lidem. Nepotvrdily se ani obavy ze zbytečných výjezdů strážníků.

"Za první rok provozu evidujeme dvanáct výjezdů na signál, z toho ve dvou případech šlo skutečně o záchranu lidského života," řekla ČTK Dana Mánková z oddělení prevence městské policie. "Ukázalo se tedy, že můžeme počet připojených občanů nadále zvyšovat," dodala.

Nemocní nebo staří lidé si mohou prostřednictvím pultu centrální ochrany přivolat v případě zdravotních potíží rychlou pomoc. Stačí k tomu ovladač, který má chráněný člověk neustále u sebe. Strážníci snadno zjistí, kdo a odkud volá, jakou nemocí trpí i jaké léky užívá. Lékař záchranné služby, kterého kontaktují, pak vyjíždí k pacientovi vybaven těmito informacemi.

Připojení na pult centrální ochrany stojí jednorázově 3500 korun. Další služby poskytuje městská policie zdarma. "Nemajetní a osamělí staří lidé nemusí po posouzení zdravotní komisí magistrátu za připojení platit vůbec nic," uvedl zaměstnanec radnice Jaroslav Jonáš.

Podle odhadů města umírá během jednoho roku v Pardubicích asi 60 lidí jen proto, že si nejsou schopni včas přivolat pomoc. Právě takovým úmrtím má program Signál v tísni předcházet. Oceňují jej nejen ti, kteří službu využívají, ale i jejich blízcí. Například manželka těžce nemocného Tomáše Baboučka při odchodu třeba jen na nákup trnula obavou, aby se manželovi v době její nepřítomnosti něco nestalo. "Pocit, že o nás někdo ví, že je tady program, který manželovi i bez mé přítomnosti umožní přivolat si pomoc, nám oběma přinesl nesmírnou úlevu a zklidnění," napsala v dopise odboru sociálních věcí magistrátu.

Autor: Zdroj ČTK