Medicína

Vzniká anonymní sdružení pro mentální anorektičky a bulimičky


Kategorie: Aktuality 
05.září 2002
V Brně v těchto dnech vzniká organizace, která chce sdružovat především ženy trpící poruchami příjmu potravy a pomáhat jim.

Sdružení Anonymní anorektičky a bulimičky se inspirovalo projekty zaměřenými na alkoholismus. Poruchy příjmu potravy bývají přirovnávány právě k návykům typu alkoholismu či toxikomanie. Občanské sdružení chce prosazovat osvětu o poruchách příjmu potravy, pomáhat rozvoji léčebných metod v Česku, navazovat spolupráci se zahraničními klinikami a formou svépomoci podporovat individuální léčebný proces, řekla dnes ČTK spoluzakladatelka sdružení Jana Sladká-Ševčíková. První setkání je naplánováno na 13. září ve 13:00 hod. v Poradně zdravého životního stylu při Krajské hygienické stanici ve Staré ulici 25 v Brně.

Anorexií či bulimií trpí podle pracovníků psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích více než šest procent populace, z čehož třetinu tvoří chronické stavy. Mentální anorexie je charakterizována omezováním příjmu potravy až po úplné odmítání jídla, bulimie pak zvracením přijaté potravy. Věk takto postižených dívek se v posledních letech stále snižuje. Těmito poruchami trpí i devítileté děti. Jen asi třetina se dokáže zcela vyléčit. Šest procent případů končí smrtí. Riziko sebevraždy je až dvěstěkrát vyšší než u ostatní populace. Samotné hladovění končí smrtí po 50 až 70 dnech. Psychiatři varují, že okolí si často ani nevšimne, že dívka zhubne za měsíc třeba o deset kilogramů. Významný pro vznik těchto poruch je vliv rodiny. Nemocné, které většinou nepocházejí z chudých, ale ze sociálně vyšších vrstev, se tím, že nejí, snaží upozornit na své problémy, na to, že si jich rodiče nevšímají, varují odborníci.

Autor: Zdroj ČTK